350 000 души посетили събора на Рожен

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2015 в 18:01 11353 11

Общо около 350 000 души са посетили тридневния събор на Рожен. Това съобщи директорът на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето” Симеон Караколев, цитиран от „Фокус”.

Караколев е категоричен, че очакванията на организаторите за събора са се оправдали и посетителите са останали доволни.

Той подчерта, че и следващата година ще има събор и се надява посещаемостта тогава да се увеличи с най-малко 20%.

По данни на сдружението през първия ден посетителите на събора на Рожен са били над 100 000, през втория ден – над 180 000, а през третия ден – над 60 000.

В последния ден на събора посетителите наблюдаваха шоуто на „Багатур”, в което бяха показани бойни похвати с характерни оръжия, с коне, стрелба с лък, опитаха от приготвения от Ути Бъчваров курбан, както и да наблюдават демонстрациите по народни борби.

Усеща се животът на събора на Рожен. Това е отдавна чакано събитие, възстановено след 9-годишна пауза, а организаторите имат амбиция да го правят всяка година, каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и подчерта, че от министерството ще подкрепят тази инициатива.

Рестартът след 9 години на Рожен е много успешен и е фокусирал преди всичко емоцията на българската традиция, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.07 2015 в 16:40

Снимката не е от събора на Рожен 2015г. Обърнете внимание, че са паркирани само автобуси... Може би все пак има какво да се научи от "доброто старо време".

20.07 2015 в 08:49

Не знам какво са очаквали и до колко са се оправдали очакванията, но организацията беше под ВСЯКАКВА КРИТИКА - не може ти да очакваш 200 или 300 хил. души и да отговаряш - "ми да има задръствания, няма какво да се направи!!!"
Извинете - пожелавам ви догодина не с 20% повече, а със 50% по-малко хора ;)

20.07 2015 в 00:40

Организацията на събора беше под всякаква критик - като започнем с хигиената и стигнем до нескопосано организираните сцени,озвучение и ефекти. Ако и другата година поканят пак ивана да весели "народа" с чалгарските си напевчета едва ли ще го посетя

19.07 2015 в 23:10

Официалното наименование на събора - на народното творчество и животновъдството - ми звучи като един много хубав скеч на Кръстьо Лафазанов от Улицата - обичам културата и бахура.
Според мен трябва да носиш българското в себе си за да го усетиш в звука на гайдите , в хубавата българска песен или на българското хоро. Ако трябва да отида на събор за да се почувствам горд българин май съм малко закъснял. Още повече пък когато има и толкова много комерсиалност. Като започнем от Ути Бъчваров, Пайнерките, люлки и въртележки та свършим със саморекламата за новото предаване на Иван Христов по телевизия.
Сега като гледам как расте броя на участниците - 100, 150 а сега 350 хил. След някой и друг ден може да стигнат милион.
За мен в тези цифри се губи истинския смисъл на събора. В

19.07 2015 в 23:03

...а Бони йеМ ни пяха ли в програмата?

19.07 2015 в 22:39

Тая снимка отгоре ще да е от днес...
Щото аз в петък и събота нищо такова не видЕх...

19.07 2015 в 21:21

Ама верно ли закърмените с турски ритми и предимно пеещи за изневяра и лесна любов силиконки на Пайнер ще пеят народни песни?

Много тъжно :( Обществото съвсем деградира.

19.07 2015 в 20:35

Съгласен с РАлица. Защо по дяволите някакви певачици трябваше да се появяват? С техните хонорари да бяха платили нощувката на някои прекрасни и автентични селски читалищни групи. Сто пъти предпочитам вместо силикон и безумни спрямо мястото тоалети, съчетано с отвратително пеене( тая с белите рози, че не знам как се казваше) да бяха излезли някои засмени, па макар и баби с уникални народни носии,, танцуващи и пеещи несравнимо по добре от префърцурените "звезди"!

19.07 2015 в 19:57

Ама сте хейтъри отвратителни. Събора беше прекрасен, организацията беше на ниво, усещането беше неземно, нещата, които видях за мен бяха интересни. Единствено ония гадни въртележки и люлки нямаха място там. Събора беше това, което трябваше да бъде. Българинът е жаден точно за това, да се почувства горд и на Рожен го получихме, доза българско. Не знам кой кои партии обслужва, знам само какво изживях, а то беше незабравимо.

19.07 2015 в 19:16

Пълна лъжа на посредственика Караколев, който пренесе просташките си идеи от събора на овцевъдите и в Рожен.Това, което виждаме в Рожен е само етикет на събор. Пълна подмяна на иснинската същност на роженския дух, такъв какъвто го знаем от годините. Особено концерта на "звездите" от Пайнер, които щели да пеят само народни песни. Ама как ги пеят? Къде са истинските народни певци, какви са тия евтини комерсиални дивотии, кучета, животни, кулинарии...Долнопробен панаир, сергии, кич. Ами това може да роди простата, но амбициозна глава на Караколев. Кой обаче допусна това да стане???
 
X

Парламентът на живо