32 са случаите на морбили, последният е на 16-годишно момче от София

OFFNews 22 февруари 2019 в 10:07 4323 3

Снимка Pixabay

Нов случай на морбили е регистриран при пациент от столичния квартал „Надежда”. Заболяло е 16-годишно момче, обяви в сутрешния блок на bTV директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Общо заболелите в страната са 32-ма, повечето са деца. Очаква се потвърждение за 4-месечно бебе в Хасково.

По различни причини децата не са били имунизирани.

Според проф. Кантарджиев родителите антиваксъри у нас не са толкова голям брой, но са "много шумни". Сега обаче дори хора с такива нагласи са започнали да ваксинират децата си.

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, извършените имунизации за 2018 г., включително за морбили, е 92,9 % - за деца на 13 месеца за първа имунизация. За да е ефективно покритието, е нужно 95% от децата да бъдат ваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8296

1

geko

22.02 2019 в 10:50

"Анти-ваксърите" са просто хора, които са запознати с дългата история на ужасни усложнения и смъртни случаи, причинени пряко от морбили ваксината. Всеки нормален и интелигентен човек може да потърси и да се запознае с огромното количество информация по темата, вкл. и с официални статистики. Ако смятате, че със статии за случаи на морбили ще се получи, сте сбъркали. Всички изкарахме морбили като деца, това не е бубонска чума.