300 лв. еднократна помощ за всички ученици от I-IV и VIII клас без значение от доходите

OFFNews 29 март 2023 в 15:04 48367 3

Ученички в училище.

Снимка Getty Images

Ученички в училище.

Еднократна помощ в размер на 300 лева ще получат родителите на всички деца в I, II, III, IV и VIII клас без значение от доходите им, предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца. Те бяха одобрени днес от служебното правителство на последното му заседание преди изборите.

Помощта ще се предоставя и независимо от вида на училището - държавно, общинско или частно.

Промените са свързани с привеждане на разпоредбите на правилника в съответствие с изменения в Закона за семейни помощи за деца, с които бяха въведени еднократни помощи за ученици във втори, трети и четвърти клас.

Очаква се такава подкрепа да получат общо 156 000 деца. За изплащането им за 2023 г. ще са необходими 23,4 млн. лв., информира правителствената пресслужба.

С промените в правилника се прецизират и разпоредбите, които регламентират подкрепата за децата със или без право на наследствена пенсия от починал родител и подкрепата на самотните осиновители.

Намалява се административната тежест за семействата при подаване на заявления декларации за отпускане на семейни помощи. Прецизира се и обхватът на обмена на информация между Агенция "Социално подпомагане" и Министерството на образованието и науката по отношение на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, съобразно основните принципи за обработването на лични данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1047

3

Ivetcheto

30.03 2023 в 14:32

българските деца са най- ощетени!

14469

2

случайно прочетох

29.03 2023 в 18:03

Служебното правителство защо не си гледа организацията на изборите, а се за нимава с разхвърлянето на нашите пари?
Как ще раздаваш пари за ученици в частни училища?
Изобщо как ще раздаваш пари на калпак?
Не е ли по-справедливо да се подпомогнат децата според доходите на родителите, без значение кой клас са?
Хайде мислете бе, хора!!!

-2175

1

IvanGrozn

29.03 2023 в 15:14

Ето така се лекува инфлация, браво! Пари се дават на нуждаещите се бе, тъпа проста комунистическа сган! Каква е тая социална политика да даваш на всички без значение от доходите. Ми като взимам 5к на месец на мен ли ще ми трябват тези пари повече или на някой друг, който взима 1500? Най-тъпата държава лелеле. Жалка популистка простотия само по тия ширини!