3-годишното македонско мече Теди вече е в Белица

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2020 в 14:29 1430 0

Снимка Четири лапи

Тригодишният мечок Теди от днес е настанен в Парка за танцуващи мечки край Белица, след като от раждането си бе в зоопарк в Северна Македония в тясна клетка, съобщиха от Фондацията за защита на животните "Четири лапи". 

Той е докаран тази нощ от зоопарка в Щип. 

Преди време активисти от Северна Македония алармират "Четири лапи" за нередности, свързани с отглеждането на малкото мече. 

Решението Теди да дойде в убежището за кафяви мечки в полите на Рила е взето още миналата година, но чак сега бе възможно да пристигне у нас заради извънредната ситуация и формалностите около издаването на необходимите за пътуване документи.

Липсата на одобрен граничен пункт за внос на животни от Северна Македония в България наложи да се избере обиколен маршрут през Гърция.

"Успяхме да преминем през Гърция буквално часове преди в страната да бъде въведена национална блокада заради коронавируса. Поехме голям риск с организирането на транспорта, но си заслужаваше да опитаме, защото в противен случай Теди щеше да прекара цялата зима в тясната клетка на зоопарка в Щип", разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки. 

В мечешкото убежище край Белица вече всичко е подготвено за новия обитател – през първите няколко дни той ще бъде изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.

Отглеждането на мечки от частни лица в Македония е забранено, освен в случаите, когато за това е издадено разрешително от съответните компетентни органи. Въпреки това, забраната невинаги се прилага поради липсата на места за настаняване на конфискуваните животни.

Според проучване на "Четири лапи", има поне още две мечки, които се отглеждат в неподходящи условия.

От организацията за защита на животните целят не само да подобрят условията на живот на Теди, но също така и да спомогнат за постигане на една от основните си дългосрочни цели на Балканите – край на жестокото отглеждане на кафяви мечки.

Паркът за танцуващи мечки стартира дейността си през 2000 г., благодарение на съвместните усилия на Министерство на околната среда и водите, Община Белица, "Четири лапи" и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо. Първоначалната цел е да се осигури убежище за всички танцуващи мечки в България, което е постигнато през 2007 г. През следващите години в парка са настанени спасени от лошите условия на наши зоопаркове мечки, както и танцуващи мечки от Сърбия и Албания.

Днес в Парка за танцуващи мечки на площ от 120 декара живеят 21 животни от 4 балкански страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови