28 училища обновяват с техника свои лаборатории, кабинети и производствени бази

OFFNews 13 септември 2021 в 13:39 962 0

Снимка Pixabay

28 училища ще модернизират учебните си лаборатории, кабинети и производствени бази с нова техника и специализирани софтуерни продукти за обучение по професии, съобщава Министерството на образованието и науката. Средствата идват от националната програма "Професионално образование и обучение", модул "Подобряване на материално-техническата база". За проектите са предвидени 2 238 000 лева.

Включени са 4 средни училища с професионални паралелки и професионални гимназии със специалности в сферата на туризма, селското стопанство, производствените технологии, транспорта, електротехниката, енергетиката и др.

Всеки проект се финансира с до 100 хил. лева. Необходимо е най-малко 10% съфинансиране от фирми-партньори на училищата. Те вече са получили 65% от сумите. До края на 2021 г. ще получат и остатъка, уверяват от МОН.

По националната програма се разработват нови типови учебни планове и програми в 37 професионални направления. Изготвят се и 8 електронни учебни помагала. Създават се национални изпитни програми от професионални гимназии в партньорство със сродни училища и представители на бизнеса. По нея са обучени над 300 учители. Те ще участват в провеждането на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация. През 2022 г. той за първи път ще бъде задължителен за всички ученици от професионалните гимназии и паралелки. Досега те имаха право да изберат този изпит вместо втората задължителна матура.

Изпитът за придобиване на трета степен на професионална квалификация ще може да се провежда в два формата - като писмена работа или тест по изпитна тема, както и чрез защита на дипломен проект.

Задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация (по теория на професията) ще се проведе на 20 май за сесията май-юни и на 26 август 2022 г. за сесията август-септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови