240 млн. лева финансиране за 7 изследователски университета

OFFNews 06 юли 2022 в 18:33 726 0

Софийски университет

Снимка Александра Маркарян

Ректоратът на Софийския университет

Финансирането на изследователските университети, планирано в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), ще минава през фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) към Министерството на образованието и науката (МОН). Това предвижда решение на Министерския съвет, прието днес.

В НПВУ са предвидени почти 240 млн. лв., които трябва да влязат в изследователските висши училища до края на 2026 г. За целта всеки от тези университети трябва да представи четиригодишна стратегическа научно-изследователска и иновационна програма за развитие. ФНИ ще организира преглед и оценка на тези програми от независими оценители, ще сключи договорите с висшите училища от името на държавата и ще контролира реализацията на приетите стратегически програми.

Статутът на изследователски университет беше въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност, оценени съгласно обективни показатели.

Миналата година за изследователски бяха определени седем висши училища - Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Медицинският университет – София, Медицинският университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, Медицинският университет – Пловдив, Техническият университет – София, Химико-технологичният и металургичен университет – София и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Много близо до изпълнението на критериите за изследователски университет са Тракийският университет в Стара Загора и Медицинският университет в Плевен.

Всяко от тези девет висши училища ще получи определен бюджет според броя точки, получени по методиката за определяне на изследователските университети. С тези пари то трябва да реализира стратегическата си програма за развитие. Целта е висшите училища да повишат още повече качеството на своята научноизследователска дейност, да ускорят трансфера на технологии и да подобрят взаимодействието си с бизнеса.

Съгласно планирания график за изпълнение на проекта по НПВУ МОН трябва да подпише договори с финансираните девет университета до края на декември 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !