223 605 безплатни електронни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2020 г.

OFFNews 06 декември 2020 в 20:38 1787 0

223 605 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2020 г. до края на ноември. Те са за над 21,6 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ, съобщават от Пътната агенция. Повече от половината безплатни винетки – близо 120 хил., са с валидност до края на януари 2021 г., почти 37 хил. изтичат през февруари и над 16 хил. е-винетки – през март следващата година.

Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ – www.api.bg, на www.bgtoll.bg от бутона с надпис „Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане“ и на сайта на Агенция за социално подпомагане www.asp.government.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg/#/.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя не повече от 2000 куб. см.

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията „Социално подпомагане“ по настоящия адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка отнема около 10 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови