22 сензорни станции мерят въздуха в София, гледаме данните онлайн

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2019 в 18:01 2976 0

Данните от 22- те сензорни станции за качеството на атмосферния въздух на София могат да се наблюдават в реално време на platform.airthings-project.com, съобщи Столична община. 

Линк към платформата ще има и на специализирания сайт на общината air.sofia.bg .

Инсталираните от Столична община 22 сензорни станции са една от дейностите по пилотен проект АIRTHINGS, финансиран от Европейския съюз по програма Балкани – Средиземно море (2014-2020) . В него Столична община е водещ партньор с още четири града – Солун, Никозия, Тирана и Скопие.

22 станции, представляват съвкупност от измервателни сензори, които проследяват основни замърсители като ФПЧ10, ФПЧ2.5, азотен диоксид, серен диоксид, озон, въглероден окис, както и метеопараметри като температура, влажност и налягане. Сензорните станции позволяват бъдещо надграждане с допълнителни сензори (например за шумово замърсяване).

Измерванията от станциите в реално време се предават към облачна платформа за съхранение, визуализация и последващ анализ. Всеки може да провери актуалните показания на станциите и състоянието на различните замърсители, както и история на показанията от последните 14 дни. С бърз поглед се придобива представа за качеството на въздуха около съответната станция чрез индекс за качеството на въздуха. 

Следвайки принципите на отворени данни(Оpen Data System), платформата предоставя данните и в отворен, машинно-четим формат. С натрупването на повече данни, системата подобрява точността си. Като за подходяща оценка е необходимо преминаването през поне 4 сезона с цел анализ на сезонност на данните, т.е. как климатичните промени през различните сезони влияят върху качеството на данните и измерванията. Това ще позволи да се оцени точността на новаторските методи за измерване, спрямо референтните, които използва Изпълнителната агенция по околна среда. Затова и проектът е с продължителност 36 месеца.

Данните за качеството на атмосферния въздух на партниращите в проекта градове ще могат да се визуализират на същата платформа. По този начин ще се създаде мрежа от свързани градове за съвместно наблюдение на атмосферния въздух в региона, използвайки новаторски технологии. Впоследствие към платформата могат да бъдат присъединявани и допълнителни станции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови