Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

2189 лева на месец са необходими на семейство с едно дете за издръжка, според КНСБ

Нетният месечен доход на един работещ и живеещ сам човек трябва да е 1216 лева, смята Пламен Димитров

OFFNews 05 май 2022 в 14:00 1220 0

Снимка unsplash

На семейство с едно малолетно дете е нужен нетен месечен доход от 2189 лева за покриване на разходите за храна, жилище, здравеопазване и образование. Това заяви пред БТА председателят на КНСБ Пламен Димитров, който представи данни от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

По думите му нетният месечен доход на един работещ и живеещ сам човек трябва да е 1216 лева. Исканията ни за увеличение на заплатите не са самоцелни, допълни той.

Повече от две трети от наетите лица получават заплата, която е под необходимата за издръжка, заяви зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Вили Иванова. Настояването ни е за ежегоден ръст на минималната работна заплата със 17-18 на сто в рамките на четири-пет години и тогава ще може да се ограничи броят на работещите бедни, допълни тя. 

Иванова изброи редица продукти и нехранителни стоки, чиито цени са нараснали през последното тримесечие у нас. По думите й увеличението на цените на хляба и зърнените храни е със 7,5 на сто, на млякото и млечните продукти – с 6,9 на сто, на животинските и растителните масла – с 21,8 на сто, на слънчогледовото олио - с 30 на сто, на яйцата – с 6,7 на сто, а на месото и месните продукти – със 7,1 на сто.

Според нея това е и причината за нарастване на дохода за издръжка през март тази година. Друга причина са нарушенията в доставките и логистиката, довели до недостиг на стоки, повишената цена на петрола на международните борси, повишените цени на медта, на алуминия, на памука, на кафето, на маслодайните култури, на торове и др. Отчита се и ръст на цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар с 45,2 на сто през март на годишна база, допълни Иванова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews