21 заразени в дом за хора с увредено зрение във Вълчедръм, ръст в Стара Загора

OFFNews 23 октомври 2020 в 13:41 2302 0

27 са позитивните за COVID-19 в дом за хора със зрителни увреждания в град Вълчедръм, чиито потребители са 41, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Монтана за БТА.

Положителен резултат за вируса са дали и петима души от персонала на дома. От здравната инспекция са разпоредили на директора на социалния дом да отдели заразените хора от здравите на отделни етажи, да се направи пълна дезинфекция на помещенията и двора на дома и да следи стриктно за спазване на противоепидемичните мерки. Към момента в община Вълчедръм с активна инфекция са 41 души.

През вчерашния ден в област Монтана са установени 53 нови случая на заразени с COVID-19, като петима души са настанени в болници, а останалите 46 са под карантина в домовете си. Към момента в региона с активна инфекция са 230 души, като 29 от тях са в болници, а 201 в домовете си. Най-много от заразените са в община Монтана -1490 души.
От началото на пандемията от новия коронавирус в област Монтана са заразени 449 души, като 203 са излекувани, а 16 са починали, уточниха от местната здравна инспекция.

Дифузното разпространение на COVID-19 в Старозагорска област се разраства, регионът е на пето място по разпространение на вируса в страната след София, Пловдив, Благоевград и Бургас. РЗИ призовава към дисциплина, алармира директорът на инспекцията д-р Станимир Станков.

Общо 1258 са към момента регистрираните с COVID 19 в Старозагорска област, 644 от заразените са на домашно лечение. 54 са положителните проби през последното денонощие. Новите случаи са основно в семейна среда.
По данни на РЗИ Стара Загора от 15 септември до момента, в област Стара Загора с коронавирус са заразени общо 37 ученици, 25 преподаватели в 26 училища.

При планирани изследвания в Дома за възрастни хора с увреждания в Стара Загора са установени два случая на COVID-19 при санитар и рехабилитатор. Контактните от първа линия са карантинирани. На всички домуващи и останалия персонал тестовете са отрицателни.

Трима са в областта заразените медицински специалисти - лекари и сестри.

"Има места в Инфекциозна клиника, пулмологичното отделение е запълнено", съобщи за БТА проф. д-р Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница "Проф. Ст. Киркович". Пациентите с COVID-19 са 51, от тях 9 са в тежко състояние и са в реанимация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews