205 са опасните язовири у нас, средно всеки ден издават акт на собственик на язовир

OFFNews 22 ноември 2017 в 19:32 2780 0

От началото на 2017 г. до 17 ноември инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор са направили 4175 проверки на язовири в цялата страна.

Връчени са 395 акта за административни нарушения. 

205 язовира в страната са потенциално опасни и затова са наблюдавани, съобщават от агенцията в писмо до Върховната административна прокуратура. 

През активния дъждовен сезон на тях се правят инспекции всяка седмица. Други язовири се поддържат изпразнени, за което се осъществява постоянен контрол, посочват от агенцията.

Контролният орган отговаря на забележките на прокуратурата за това, че досега не е наложила наказания. 

Правомощия са възложени на ДАМТН от 1 януари 2016 г. Оттогава до сега направените проверки са над 7 хил. През първата година от дейността на специализираната дирекция към държавната агенция няма голям брой съставени актове за установяване на административни нарушения поради спецификата на проверките, разписано в нормативната уредба. При първа проверка на собствениците се дават предписания за отстраняване на констатираните нарушения със срок, който често е по няколко месеца заради сложността на нужните ремонти. Едва при последващите проверки се съставят актове, ако не са предприети нужните действия, обясняват от агенцията и допълват, че през 2017 г. средно всеки ден е издаван акт на собственик на язовир.

Оттам предлагат и промени в закона, за да се оптимизира дейността на ДАМТН. Сред предложенията е да се прави класификация на язовирите в зависимост от височината на язовирната стена и обеща на язовира; промени, свързани с комисиите, които се назначават от областните управители; регламентиране на случаите, когато могат да се прилагат принудителни административни мерки, начинът за тяхното приложение и редът за тяхното обжалване; обособяване в един имот на язовирите и водохранилищата им с принадлежащите им земи и съоръжения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови