2000 нелегални имигранти са прескочили оградата за 6 месеца

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2018 в 09:17 3578 0

2000 нелегални имигранти са прескочили оградата за 6 месеца

2000 нелегални имигранти са прескочили оградата на границата ни с Турция за 6 месеца, съобщава в. "Сега" като се позовава на статистика на МВР. 

На браздата явно има опашка от преминаващи, тъй като в последната половин година властите са задържали 2000 души, а броят им расте.

1142 от арестуваните са задържани във вътрешността на страната. Очевидно е, че всички те са успели да преминат през уж строго охраняваната гранична бразда. А със сигурност има и нелегално преминаващи, които избягват ареста и стигат безпрепятствено до Западна Европа, пише вестникът.

Повечето нелегални имигранти са от Ирак и Афганистан.

Статистиката на МВР за тази година доста сериозно се разминава с твърденията на управляващите за нулев натиск по границата. През юни премиерът Бойко Борисов се кълнеше, че у нас може да се влезе само през граничните пунктове. Данните на МВР обаче сочат тъкмо обратното - оттам се влиза най-рядко. Миналия месец 77 от общо 98-те хванати на вход са задържани на зелена граница, посочва още изданието.

През април полицията е арестувала 148 граждани на трети страни. Почти половината от тях - 70, са установени едва след като се влезли у нас. Как са успели да преминат границата не става ясно, но през следващите месеци тези случаи са все повече.

През август броят им вече е 311 от общо 458 задържани, а месец по-рано - 169 от 277. Последните публикувани данни за септември сочат общо задържани 464 души. 293 от тях са арестувани в страната. През май и юни се регистрира понижение и на общия брой задържани, и на заловените във вътрешността на страната. Процентът им обаче е все така голям. През май например са арестувани общо 106 души. Повече от половината от тях - 64 - във вътрешността на страната.

През юни арестуваните са 108, 47 - далече от границата.

Случващото се в България обяснява защо Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", която има свои представители и по южната българска граница, отчете ръст от 40% на броя на нелегалните мигранти, които са влезли в ЕС през Турция или т.нар. Източен средиземноморски маршрут в първите девет месеца на годината спрямо същия период през 2017 г.

Има рязък скок на незаконните преминавания на сухоземната граница на Турция. От началото на годината по този път в Европа са пристигнали 40 300 души, основно от Сирия, Ирак и Афганистан. "Фронтекс" отчита спад на мигрантите, които влизат в Стария континент през Средиземно море. Броят на чужденците, пристигнали оттам, е намалял с 1/3 спрямо същия период на 2017 г. и те вече са 100 100 души. Според "Фронтекс" основна причина за това е понижаването на миграционния натиск в централната част на Средиземно море, отчита още изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови