200 украински бежанци ще отпътуват от Варна към бази в Рибарица и Паничище

До момента в България са влезли 300 000 украински бежанци

OFFNews 28 май 2022 в 18:00 2753 3

Снимка Данаил Войков / БТА

Първите 200 украински бежанци, които досега са живели в хотели във Варненско, ще заминат утре за Рибарица и Паничище, където ще бъдат настанени в различни бази. Това съобщи днес във Варна зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов.

Той уточни, че вече е създадена организация за превоза на всички украинци, които ще бъдат преместени от Черноморието към вътрешността на страната.

Те ще пътуват или с извънредни композиции, или в допълнителни вагони към традиционните влакове, които се движат из страната. Очаква се утре част от украинците да пътуват в 4 допълнителни вагона, прикачени към композицията, движеща се между Варна и София в 10.30 ч.

Украински бежанци живеят в около 150 хотела в региона, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев. В тях са настанени приблизително 18 хиляди души, но около 3 хиляди вече са ги напуснали.

Коцев уточни, че 5 хиляди души ще останат в региона - в хотели, които са изразили желание да бъдат включени в програмата, чрез която ще получават по 15 лева без ДДС за настанен бежанец.

От Варненско трябва да бъдат преместени около 7 хиляди души, каза Коцев. Той призова хората да не се притесняват, тъй като е създадена организация за превоза и настаняването им.

До момента в България са влезли 300 хиляди украински бежанци, каза Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Тя уточни, че всички, които са пожелали временна закрила, са регистрирани.

Предварителните данни от проведената сред чужденците анкета показват, че са я попълнили над 40 хиляди души, каза още Тошева. Според данните от анкетата 3 процента са бременни жени, 7 на сто хора са с увреждания, а около 10 на сто са с хронични заболявания, част от които са в лежащо състояние.

Тошева уточни, че все още има държавни ведомства, чиито бази не са подготвени за приемане на бежанци. Тя не каза кои са те, но подчерта, че са нарушили заповед на Министерския съвет и ще понесат своята отговорност, ако до 24 часа не изпълнят задълженията си.

Хотелите в страната, изразили желание да се включат в новата програма за настаняване на бежанци, са малко над 500. Част от тях – около 300, са бази, в които вече има настанени украинци.

Председателят на ДАБ съобщи още, че близо 3 000 от пристигналите във Варненско бежанци вече са намерили работа. Тя припомни, че новата програма за хотелите, които настаняват бежанци срещу 15 лева на ден, е с продължителност 3 месеца. През това време хората могат да си търсят работа, допълни Тошева.

По думите й украинците, които трябва да бъдат превозени до вътрешността на страната от Добричкия регион, са под 1000 души. Най-много са в Бургаско - около 10 000.

Директорът на полицията във Варна Атанас Михов съобщи, че органите на реда ще съдействат изцяло при превозването на бежанците, както от хотелите до жп гарите, така и във влаковите композиции. Полицаи ще има и там, където пристигат и се настаняват украинците, допълни Михов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

3

Ран Босилек

29.05 2022 в 01:14

Абе нали имахме лагери за бежанци(!?

11920

2

klimt

28.05 2022 в 23:55

Имам лек въпрос към тоя на снимката,кръчмарче понастоящем областен на Варна. Колко от бежанците настанени в лично твоя хотел и тези на сестра ти и баща ти ще си тръгнат,или схемата 15+услуги е измислена за тебе мерзавецо!?

906

1

Paulas

28.05 2022 в 19:48

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062
 
X

Да помогнем на украинските деца!