20 години от смъртта на бизнесмена Владимир Грашнов

OFFNews 09 октомври 2021 в 05:27 11860 0

Днес се навършват 20 години от смъртта на бизнесмена Владимир Грашнов - човекът, превърнал Мобилтел в технологичен лидер в областта на мобилните комуникации.

Той е син на бившия строителен министър Марин Грашнов. Завършил е Технически университет в София, специалност Технология на машиностроенето. В средата на 70-те години участва в строежа на злополучния завод Червена могила край Радомир. След това е работил е в Завода за тежко машиностроене в града, а по-късно става представител на Техноимпекс в Либия. 

Грашнов е влиза в управата на Мобилтел през 1997 г., след като бившият собственик Красимир Стойчев продава GSM-оператора на Майкъл Чорни. По това време телекомът има съвсем малко абонати и поддържа изключително високи цени на услугите. До началото на 2001 г., период през който той бе председател на борда на директорите и изпълнителен директор на Мобилтел компанията увеличи многократно абонатите си и GSM услугите станаха много по-достъпни. Компанията успя да излезе пред конкурента си на пазара по това време Мобиком.

Освен това Грашнов бе председател на съвета на директорите на дружеството, издаващо в. „Стандарт“ в най-силните му години. Бе президент и на футболен клуб Левски.

Бил е женен 3 пъти – за първата Мис България Бранимира Антонова, Вили Вутова и бизнес дамата Лора Виденлиева.

Грашнов има една дъщеря - Мария Грашнова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews