20 000 семейства повече ще получават семейни добавки

OFFNews 04 декември 2017 в 10:10 2446 0

Снимка БГНЕС

Бисер Петков

Около 20 000 семейства повече ще получават семейни надбавки за деца от 1 януари заради променените правила, изчисли социалният министър Бисер Петков.

В сутрешния блок на БНТ той припомни, че от следващата година добавките ще се полагат и ако доходът на член от семейството в между 400-500 лв. В тези случаи ще получава 80% от пълната сума.

За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на министерството за тази програма не е променена.

Логиката е, че четиричленни семейства с двамата родители със заплата до около средната също ще имат право на семейно подпомагане.

БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система, добави Петков.

Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилзиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.

Относно правото на инспекцията по труда да обяви в несъстоятелност на фирма, която не изплаща няколко заплати на повече от 30% от работещите, той коментира, че не е сериозно да се смята, че инспекцията по труда ще може от първия ден след обнародване да предяви иск за производство по несъстоятелност, защото е необходима промяна в устройствения правилник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!