2% от българите са повярвали на лъжата, че ракията предпазва от коронавирус

OFFNews 13 март 2020 в 18:14 5326 1

2% от българите са повярвали на лъжата, че ракията е защитно средство срещу коронавирус, показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, започнал в сряда и завършил преди часове.

Интервюирани са общо 604 пълнолетни българи. Максималната допустима статистическа грешка: ±4% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Основната част от сондажа е приключила преди обявяването на извънредното положение.

От няколко изброени на респондентите немедикаментозни мерки най-често споменаваните действия, които хората твърдят, че вече са предприели, са: по-често миене на ръце (споменавано в 89% от случаите), използване на дезинфектант за ръце (66%), намаляване на социалните контакти и оставане вкъщи (58%), маски (17%), ръкавици (15%), доброволна карантина (10%). 7% казват, че още не са предприели нищо.

12% назовават различни други мерки като дезинфекция, витамини и т.н. "Обезпокояващо е, че в тази група попадaт и отговори, които съдържат „пиене на ракия“ – те са общо 2% от цялата извадка. Дори и респондентите да влагат известна ирония, това е директен показател и за зловредното влияние на спекулации и фалшификати, разпространявани в социалните мрежи" - отбелязват от „Галъп интернешънъл“.

Процентите надхвърлят 100, защото хората дават повече от един отговор.

54% са съгласни, а 29% – по-скоро съгласни (сумарно 83% съгласни в различна степен) с твърдението „Готов съм да жертвам някои от човешките си права, ако това би помогнало да се предотврати разпространението на вируса“. 7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни (общо 16% несъгласни в различна степен). 1% не могат да преценят.

Българският сондаж е част от международния експресен сондаж на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, който ще излезе до дни и ще позволи мненията за коронавируса у нас да бъдат сравнени с мненията в десетки страни по света. Ползвана е специална панелна методика, която да осигури максимална представителност на данните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

1

Дедовия

14.03 2020 в 08:29

Като имаме предвид колко са достоверни всички проучвания на тия "юнаци", положението изглежда по-реално - в другата крайност. Пък и на какво остана да се надяваме - на пожарникарското извънредно положение? Ти да видиш!