2 г. след потопа в Карловско: Протест затваря Подбалканския път за час - помощите не дошли

OFFNews 27 май 2024 в 14:59 1014 0

Снимка БГНЕС/Васил Донев

Протестиращи от Община Карлово ще блокират Подбалканския път в сряда, съобщиха от администрацията на общината. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, затварят за един час Подбалканския път и прохода Троян – Кърнаре на 29 май.

Кметовете създадоха инициативен комитет, който ще организира протести срещу недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в пострадалите села, се посочва в съобщението.

Те са изпратили писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в което ги уведомяват за подготвяния протест и настояват на общината да бъдат отпуснати 38 млн.лева за 2024 г., които да бъдат използвани за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата.

"Още в първите седмици след наводнението писах на тогавашния министър-председател Гълъб Донев, че ще са ни нужни 75 354 495 лева, за да възстановим щетите и нормалния живот на хората. Писал съм и до всички следващи премиери, министри на вътрешните работи и други министри", се казва в писмото.

До момента администрацията е получила 17,6 млн. лева. Кабаиванов настоява сумата от 38 млн. лева да бъде отпусната от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МКВПМС), която за тази година разполага с бюджет от над 130 млн. лева.

В писмото си той иска също да бъдат предвидени и още 19,7 млн. лева за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Предупредителната едночасова блокада на Подбалканския път и прохода "Троян – Кърнаре" е планирана за 29 май 2024 г. от 14:30 ч. до 15:30 ч. в село Кърнаре.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна