2 дни допълнителен платен отпуск за учители, които се ваксинират

Мая Младенова 08 юли 2021 в 10:19 3878 1

Снимка Pixabay

Учителите, които се ваксинират срещу COVID-19, ще получат два дни допълнителен платен отпуск.

Това е част от стратегията за насърчаване на ваксинацията сред педагозите, стана ясно от съобщение на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Решението е взето от Отрасловия съвет към МОН. Предложенo е бонусът за ваксинираните да е 5 дни допълнителен платен отпуск, но е прието те да са 2.

Към момента едва 40 на сто от работещите в образователната система са ваксинирани, въпреки че бяха включени в ранните фази за достъп до ваксини. За сравнение, в ЕС процентът на ваксинирани учители е около 80, посочват от синдиката. У нас едва 4% от училищата и 3% от детските градини имат постигнати над 70% ваксинирани учители и служители.

Синдикатите призовават МОН да е по-активно в кампанията за  ваксинацията, а министър Николай Денков с личен пример да насърчи това. Синдикалните лидери Юлиян Петров и Янка Такева ще участват в кратки видеа за ваксинирането.

МОН започва информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище, съобщиха от министерството.

Отрасловият съвет не е постигнал консенсус по въпроса с изплащане на 11 заплати на учителите при пенсиониране. В момента законодателството предвижда 6 заплати за тях при пенсия, а в отрасловият трудов договор те бяха увеличени на 11. Увеличението обаче все още не е записано в Кодекса на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови