19 години от атентата в българската база в Кербала

OFFNews 27 декември 2022 в 15:12 1294 0

Снимка Архив

Днес се навършват 19 години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала, когато при експлозията загинаха петима военнослужещи от първия български военен контингент, участвал в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

България загуби 13 свои бойци в операцията „Иракска свобода” - майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров, Свилен Киров, Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.

На 27 декември 2003 година, в 12:45 часа местно време (11:45 часа българско време) цистерна се взриви в близост до оградата, където е щабът на българския батальон. Експлозията от камиона-бомба причини големи щети в лагера, а бойците бяха евакуирани.

В Карлово бе отслужена панихида пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. На нея присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, представители на местната власт и близки на загиналите.

В знак на преклонение бяха поднесени венци и цветя от министъра на отбраната, началника на отбраната, кмета на Община Карлово, командира на Сухопътните войски, командира на 61 механизирана бригада, кмета на Община Сопот, колеги, приятели и близки на загиналите.

За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента с обща численост 3 367 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews