1544 лв. вече струва година трудов стаж

OFFNews 23 януари 2021 в 19:16 7174 0

1544 лв. е цената на година трудов стаж през 2021-ва - толкова трябва да плати вече всеки, който желае да закупи една година стаж от Националния осигурителен институт. Това често се налага при пенсиониращите се, на които стажът не достига.

Месечната вноска се вдига с близо 10 лв. спрямо 2020 г. заради повишаването на минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

"Предвидени са 2 възможности за закупуване на стаж. Първата, това е времето на обучение на лицата, които са завършили висше и полувисше образование, но за не повече от 5 години за срока на обучение. Втората възможност, това е, когато кандидатстват за пенсия за осигурителен стаж и възраст имат изискуемата се възраст, но пък нямат изискуемия се стаж", обяснява инспекторът от НОИ Мария Стойчева пред БНТ.

От тази година цената на един месец трудов стаж вече струва 128,70 лв. Плащането става по банков път. Цялата сума трябва да бъде внесена накуп, след издаване на уведомително писмо за недостигащия стаж от Националния осигурителен институт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови