151 години от гибелта на Васил Левски

OFFNews 18 февруари 2024 в 07:24 2822 5

Васил Левски

Снимка Архив

Навършват се 151 години от гибелта на Васил Левски. Тази година отбелязваме 151-вата годишнина от гибелта на Апостола с нова образователна програма, която се казва „Васил Левски и неговата тайна организация“, съобщи Славея Сурчева от Националния военноисторически музей (НВИМ), цитирана от БТА.

Програмата се състои от три модула, като в последния участниците ще имат възможност да дешифрират оригинално писмо на Левски с помощта на специални скари и да видят какво е искал да каже в действителност, обясни Сурчева. Музеят ще работи от 10:00 до 18:00 часа, но образователната програма за Левски ще е само в 11:00 часа. Програмата е безплатна към всеки закупен входен билет.

В Ловеч ще се проведе поход до музея „Къкринско ханче“ и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола на свободата. Ще участват представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

В ритуала ще се включат кметът на Ловеч Страцимир Петков и областният управител Виктор Стойчев. В 17:30 часа е панихидата за Апостола в храм „Успение Богородично“ в Ловеч. След това е гражданското поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч. 

Утре събитията продължават с туристически поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче, през местността „Пази мост“, организиран от туристическо дружество „Стратеш“. След това представители на регионални клубове при Национално дружество „Традиция“ ще представят възстановка на залавянето на Васил Левски в Къкринското ханче. Там ще се състои и гражданско поклонение пред паметника на Апостола. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в Карлово във възпоменателното отбелязване на 151 години от гибелта на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на парламента. Церемонията ще започне от 18:00 часа на пл. „Васил Левски“ в града. 

Росен Желязков ще приеме строя на представителните роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово по повод годишнината от смъртта на Апостола на свободата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

6

Mateevk

18.02 2024 в 12:35

Недейте!

Сънувах снощи Вазов се надига
изпод камъка на скромния си гроб
По улицата с ярост ме настига
От устата му излива се потоп

Думите му шибат ме в лицето
Записвам ги с трепереща ръка
Поднасям ви ги всичките аз ето
Вазов сам ми ги диктуваше така

„Портрета ми недейте по стените
да кичите, защото ви е срам,
че цензорите вие не корите,
кога по мене дращят те със плам

На гроба ми не искам росна китка,
а изповед да чуя аз от вас
защо и мен превърнахте в агитка
лъжата озвучихте с моя глас

Затуй ли ви оставих моите песни
с надеждата те вси да се четат
Лозунги от тях не стават лесни
Първо трябва да се разберат

Недейте ряза с ножицата крива
думите от моите стихове
Сейте с тях народната ни нива,
за да ни има още много векове“

Иван Вазов
февруари 2024 г.

135

5

Far Rider

18.02 2024 в 11:33

Смъртната присъда на Левски е подписана от 4 българи, освен граф игнатиев. Един от тях е хаджи Иванчо Хаджи Пенчович. Няколко години по-късно той е председател на законодателната комисия в Първото Велико Народно Събрание! Показателен факт!

135

4

Far Rider

18.02 2024 в 10:51

ПР, с голямо съжаление трябва да кажа, че имаш право.

1005

3

ПР

18.02 2024 в 10:16

Няма върху какво да се замислим.В цялата си прелест,днешна България,с политиците,крадците,корумпетата,нотариусите,силиконките-инфруе� �сърки,журналистите-мисирки и цялата випиюща чалга/простащина/агресия,не заслужава Дякона!

135

2

Far Rider

18.02 2024 в 09:38

А къде е Денков? Къде е пРезидентът? Искам да напомня няколко факта.1. Левски е обесен и по настояване на граф игнатиев (нарочно го пиша с малки букви!) който е последователен борец срещу българската нация, но на когото русоробите са издигнали паметници и са кръстили улици. 2. В цял свят има паметници на Левски, само в Русия няма нито един! Смятам, че това са факти над които трябва да се замислим.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика