1500 абитуриенти дадоха парите за изпращането си на "пеперудените деца"

ОFFNews Последна промяна на 11 май 2014 в 11:38 88078 15

Пеперуди за

Снимка Фейсбук

Пеперуди за "пеперудените деца"

1500 абитуриенти от 11 училища се отказаха от изпращането си, за да дарят парите за лечението на "пеперудените деца", съобщи организацията за градско изкуство „Destructive Creation”.

За да популяризират инициативата си, завършващите ученици изработиха хартиени пеперуди, които с помощта на „Destructive Creation” поставиха из центъра на София.

Лечението на „пеперудените деца“ не се поема от Здравната каса. От институцията са уверили, че ще започнат да отпускат пари за болестта от 1-ви юли тази година.

Булозната Епидермолоза е генетично заболяване, предизвикваща т. нар. симптоми на „пеперудените деца“. При тази болест кожата на децата е изключително чувствителна и ранима – получават се наранявания дори от най-лекото докосване.

Болестта засяга средно 1 на 17 000 новородени. „Пеперудените деца“ се нуждаят от всекидневно лечение с незалепващи превръзки и антибиотичните кремове, чиято месечна стойност възлиза на близо 2000 лв.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2014 в 02:47

По-скоро въпросният тишо е плод на кръвосмешение, защото коментира като кръгъл идиот. Такива като него в кофата! Браво на децата!

13.05 2014 в 14:05

Браво на абитуриентите!!! Достоен пример за подражание от всеки един.Достойни млади хора.

13.05 2014 в 10:26

С тази си постъпка, освен това, тези 1500 младежи плюха в лицето на хората, които обичат да казват "той българина си е такъв, за нищо не става". Браво! :)

13.05 2014 в 02:06

Изключително горда съм, че съм част от това нещо! :) Горда съм, че на изпращането на моето училище, ще облека бяла, обикновена тениска, а не натруфен тоалет! Нека Министерството ни забележи и си вземе поука!

12.05 2014 в 21:19

Браво на тези млади хора!
Колкото до болестта: тази болест се дължи на генен дефект
и няма нищо общо с кръвосмешение!

12.05 2014 в 19:07

Мила, и ти и всички останали влючили се абитуриенти от ЗДРАВЕ и УСПЕХИ да не се отървете цял живот. И Вие и поколенията Ви!!! ИСТИНСКИ ХОРА!!! Поклон.

12.05 2014 в 15:41

Дадох парите, предвидени за тоалет за изпращането ми за тези деца. В началото, когато в моето училище представяха каузата, имаше немалко хора, които не подкрепяха идеята да облекат тениски на церемонията. Намираха го за безсмислено, "демонстративно" или просто не им се искаше да дадат нещо от себе си. Защото, да, това си е вид жертва, но бих казала много красива жертва. Когато се запознах с болестта и с целта на кампанията веднага бях готова да я подкрепя с две ръце, да направя каквото е по силите ми за да облекча живота на въпросните деца. Нашата цел не е просто да съберем пари, защото болестта е неизлечима и за да се поддържа животът на болните са нужни неизчерпаеми средства. Ние искаме най-вече, чрез тази инициатива, чрез тениските които ще носим в деня на изпращането, да привлечем медийно внимание, за да може съответните институции, отговорни за това да започнат наистина да отпускат пари, изобщо да поемат разходите по поддържането на живота на тези деца. Искрено се надявам с това, което направих (както и всички, включили се в този проект) да успея да променя нещо.

11.05 2014 в 17:46

Относно изказването за кръвосмешението:Ако това е причината за заболяването, то сега всички короновани лица в света, трябва да са с това зоболяване, ама аз не се сещам дори за един! Иначе браво на младежите!Все още има надежда за България, но едва ли тези млади хора ще останат тук:(

11.05 2014 в 16:20

Браво на децата! Нека не забравяме обаче, че всяка поредна кампания от този тип е и шамар в лицето на Министерството на здравеопазването, НЗОК и всички останали гниди, които си получават заплатите за да се "грижат" за нашето здраве.