144 години от обесването на Васил Левски

OFFNews 19 февруари 2017 в 08:22 21280 2

144 години се навършват от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. На 18 февруари е изпълнена неговата смъртна присъда. Левски е обесен през 1873 г. край София.

Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Тон носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост. 

Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове българската революция. 

Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.

В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява. 

Левски е осъден на смърт чрез обесване. 

Церемонии 

Днес в цялата страна се организират възпоменателни церемонни, на които ще бъде почетена паметта на Левски. 

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата.

Тази сутрин от Ловеч тръгна и походът „По стъпките на Апостола” с участието на ученици, които ще минат през Къкринското ханче и по стъпките на Апостола, точно преди да бъде заловен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

2

ELPIDA

19.02 2017 в 21:36

...Високо, високо в небето
кръжи над тебе Родино
един благоок серафим -
роден с душа на Апостол,
пребъднал с душа на Светец.

Поклон !