1401 ученици със стипендии за постижения на олимпиади и спортни състезания през 2021 г.

OFFNews 07 април 2021 в 18:16 2038 0

1401 български ученици да получават допълнителни стипендии през 2021 г., предвижда Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища. Тя беше приета днес от Министерския съвет и с нея се уточняват мерките и списъка с националните международни конкурси, олимпиади и състезания, за които са осигурени финансови средства за текущата година, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби в областта на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, а в областта на спорта - на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или ученически игри чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева и чрез едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно.

В програмата е предвидено общо 1401 ученици от държавни, общински и частни училища да спечелят призови места на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания и да получат финансова закрила от държавата по реда на българското законодателство.

Подбраните конкурси, олимпиади и състезания се провеждат през календарната 2021 година и са с доказани високи критерии при излъчване на победителите, мотивират децата за високи творчески, научни и спортни постижения.

Приетата Програма за 2021 година представлява логично продължение на Програмите от 2005 година насам за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Нейното ефективно и последователно прилагане е част от грижата за развитието на духовния, творческия и физическия потенциал на младите хора в България.

Също днес правителството взе решение за предоставянето на 2 447 415 лева на 72 общински училища в 33 общини за изплащане на стипендии на ученици. Училищата са определени въз основа на представянето на техните ученици на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика за период от пет учебни години. В зависимост от резултатите образователните институции ще получат различен размер на средствата за един ученик. С осигуреното финансиране ще се даде възможност на училищата да провеждат училищните си политики за повишаване качеството на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови