1200 лв. глоба за джигит, карал с 222 км/ч

OFFNews Последна промяна на 27 август 2015 в 09:29 8790 10

1200 лв. глоба ще бъде наложена от КАТ на шофьор, карал с 222 км/ч в час, съобщи Нова телевизия.

Джигитът е бил засечен с мобилна камера, а всеки ден от столичната дирекция на КАТ тръгват стотици "честитки" към нарушителите именно хванати с камери.

За нарушенията по пътищата на страната вече са изпратени почти 17 000 фиша, а на място са съставени близо 12 000 акта. Само за три седмици черната статистика показва - 673 ранени и 54 жертви на пътя. От началото на август са настъпили над 500 катастрофи.

През последните седмици купчините с "честитки" за нарушителите стават все по-големи и служителите трудно смогват да обработват всички нарушения.

Убийците на пътя стават все повече, показва и черната статистика, а заловените джигити само за три седмици са с 30% повече от предишните месеци. Затова и контролът се затяга и пътните полицаи изваждат нарушителите и агресивните водачи от движението.

Освен за бясно шофиране, пътните полицаи наказват и водачите без книжка, а от началото на август хванатите от КАТ са над 1700. Повечето от джигитите тепърва ги очакват честитките от КАТ, тъй като голяма част от нарушенията са заснети от камерите по пътищата.

От МВР продължават да анализират данните за тенденциите на пътя и са готови да променят начина на проверки, така че да намалят черната статистика и да гарантират безопасността по пътищата на страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2015 в 23:05

Браво за глобата, ама на този поддръжката му е по-скъпа, та надали ще му се стори толкова солено..
Би трябвало да отнемат МПС при определено надвишаване на скоростта. За алкохол/дрога - 10 г без право на книжка + глоба 5-6 хилки. Ако е причинил смърт - затвор, солидна глоба и без право на книжка до живот. Ако отнемеш предимство или не спазваш дистанция, или изпреварваш рисково - глоба! По няколко стотин минимум.Само с такива крайни мерки ще се научат..
И камери! Камери на всеки ъгъл, ама и за скорост, и за нарушения! Защото камерите подкупи не взимат, работят нон-стоп и не си драпат г*зът в опит да мине времето по-бързо xD
Сега четох тъкмо, че застрахователите се обединяват, та ако някой е "джигит" да плаща по-висока гражданска.. Няма лошо ама само с това няма да намалее войната навън. И все пак е начало.
Че народът е беден и оскотял - така е, но щом може да кара като олигофрен, значи ще плаща. Сума ти народ измря заради разните му там тарикати дето си плащат на ушев, карат без книжки, мислят се за рали състезатели и че пътят е само за тях.. Писти има в Гърция, като ви се състезава отивайте, никой не ви спира!

27.08 2015 в 16:29

До коментар 8 (Николай):
Много добро предложение е "допълнителна глоба, равна на процент от данъчната оценка на колата". Тогава тези кретени със скъпите коли, ще оценят колко точно им струва колата. :)

27.08 2015 в 12:31

А е толкова просто, освен фиксираната сума на глобата се плаща и допълнителна глоба, равна на процент от данъчната оценка на колата, с която е извършен нарушението. А за определени нарушения возилото се конфискува, напр. каране сериозно пиян, движение срещу трафика, движение с ад 50 км/ч над разрешената скорост, минаване на червено.

27.08 2015 в 12:06

'Джигит' ли е новата любима дума на Offnews?

27.08 2015 в 11:41

Защо ми отрязахте коментара?! Моля, обяснете! Това цензура ли е или просто изпълнявате политическа поръчка, да НЕ СЕ ДОПУСКАТ ПОДОБНИ ИДЕИ, като например - КОНФИСКАЦИЯ на автомобила при особено превишение на скоростта, с което заплашвате живота на невинни граждани, и още - за доказана корупция - поискан и/или взет от полицай подкуп, на полицая да му се отнема правото на пенсия за цялото време през което е работил в полицията или КАТ, както е в САЩ?! Само, че НИКОЙ от народните ни представителите не предлага подобна мярка, след като никакви глоби не стряскат заможните джигити с мощни автомобили?! Защо не го правяте, отговорете си сами и после пак ходете да гласувате за тях! Според мен всички настоящи депутати ВЪН от парламента! До един!!!

27.08 2015 в 11:31

Ясно е, че никаква глоба от 1000-2000 лв не може да стресне джигитите със скъпи коли! Питам аз: защо още в НС никой не предлага КОНФИСКАЦИЯ НА АВТОМОБИЛА при превишение на скоростта над определен праг?! И ще видидте тогава как ще намалеят изцепките на селските комплексари по пътищата, с което ще се намалят невинните жертви по пътищата! А джигитите, на които са конфискувани автомобилите за превишена скорост да се проследяват от НАП и ако си купят отново мощен автомобил, незабавно да се обследват, от къде са им средствата и дали са плащали данък за тях! Това предлагам и не съм го измислила аз, така е в САЩ! сЪЩЕВРЕМЕННО, полицай, поискал и/или заловен с подкуп ДА СЕ ОСВОБОЖДАВА ОТ ПОЛИЦИЯТА И КАТ, КАТО МУ СЕ ОТНЕМА ПРАВОТО НА ПЕНСИОНИРАНЕ и стажът му в полицията се заличава!!!! Така е САЩ! А защо у нас не се въвежда при огромната корупция сред полицията и КАТ отговорете си сами! И защо ли тогава са ни ВСИЧКИТЕ днешни депутати - също е въпрос, който трябва да си зададете, ако имате малко мозък в главите си! Според мен - ВСИЧКИ, ДО ЕДИН от днешните "народни" представители ВЪН от парламента! До един!

27.08 2015 в 10:17

sawall,

На практика Август е шампионът по загинали в ПТП според статистиката на МВР:

http://dokkpbdp.mvr.bg/NR/rdonlyres/432B6121-1F5E-415F-99CB-CC3BAAB01DA1/0/ubitipomeseciot1990do2014.xls

Което е и логично и причините са ясни. Изобщо, летните месеци са най-трагични като цяло по същата причина.

27.08 2015 в 10:12

Тоя 1200 лева ще си ги извади от задния джоб и на другия ден ще пердаши с 322 км/ч. Щото ще знае, че с едно нищо и никакво цакане си получава индулгенцията. Затова в страни като Швейцария глобата се определя от доходите. Башка - колата се конфискува и се лежи ефективно. Не много - година-две... Но от сърце!

27.08 2015 в 10:02

Увеличението на катастрофите в сравнение с предишните месеци е кофти, но каква е разликата с август 2014? Август е месец с много повече хора на пътя от юни или май примерно... В смисъл, питам, има ли доказателство, че хората карат по-откачено или увеличението на катастрофите е просто ефект от увеличението на хората, които карат насам-натам?

27.08 2015 в 09:45

А за затъмнените предни стъкла дали ще се сети КАТ да наложи глоба?