11 души са затрупани от свлачище в Смолян. В Доспат е обявено частично бедствено положение

Скъсала се е дига на река Струма в района на радомирското село Прибой

OFFNews 12 януари 2021 в 15:10 1266 0

Снимка БГНЕС

Свлачище затрупа 11 души в Смолян, предаде БНР. 

Валежите продължават, което усложнява обстановката в града и областта.  

Няколко свлачища са се активизирали в Мадан и Неделино.

Тази нощ под стените на две постройки в Смолян са затрупани общо седем деца и четирима възрастни. Всички са спасени и настанени при роднини, в болница са откарани най-серозно пострадалите - дете и жена. 

Зам.-кметът на Марияна Цекова заяви, че общината подготвя резервни общински жилища, които да се ползват при бедствени ситуации. Ще им бъдат осигурени и продукти от първа необходимост. На заседание на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение да им бъде предоставен парцел, за да си построят нова къща, добави тя. 

В Мадан е наводнено котелното помещение на едно училище. 

Нивата на реките и язовирите са покачени сериозно и ситуацията се следи непрекъснато. В Община Доспат е обявено частично бедствено положение за наводнение в село Барутин. Активизирали са се свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен. В Доспат се е свлякла земна маса на изхода за Гоце Делчев, за това пътят е частично затворен. 

Реките Черна и Арда са с драстично повишаване на нивата си. Остават само 30 см на река Черна в Устово, Смолян да прелее. 

Без ток остава село Мугла. В Барутин местната река е вдигнала нивото си и на места прелива, предаде бТВ. 

В Рудозем реката е отнесла оптичния кабел, който захранва част от града и учениците не са могли да проведат онлайн обучението си.

Най-много дъжд за последните 24 часа е валял в района на село Арда - 105 л/кв. м. Валежите от дъжд продължават и ще бъдат силни до утре сутринта. Количествата са - 35-65 mm, показват данни на метрологичната служба на Рожен.

Скъсала се е дига на река Струма в района на радомирското село Прибой. Много земеделски земи и имоти са под вода, залети са 11 къщи. Кметът Пламен Алексиев съобщи, че довечера ще се наложи хората да бъдат евакуирани. Изграждат се диги на реката, за да не бъдат наводнени пътищата в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!