1051 албанци са станали български граждани от миналия март досега

157 нарушения за българско гражданство са пратени на прокурор

OFFNews Последна промяна на 25 май 2022 в 21:41 1936 2

Снимка МВР - пресцентър - архив

Над 20 000 са преписките за българско гражданство в министерството на правосъдието, където продължава процедурата по предоставяне на гражданство. Това съобщи пред парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Боряна Златинова, изпълняваща длъжността директор на дирекция “Българско гражданство” във ведомството на министър Надежда Йорданова.

1319 са преписките от Албания от март миналата година досега. За същия период 1051 албански граждани вече са придобили българско гражданство.

Председателят на парламентарната комисия Антоанета Цонева уточни, че в Албания има закон за малцинствата и българското малцинство е признато, но не са приети подзаконови нормативни актове, което прави издаването на документи за български произход въпрос на добра воля от страна на общините. А те напоследък не проявяват особено желание да издават такива. Експертът от агенцията за българите в чужбина Александър Йорданов пък добави, че най-сериозни затруднения да представят документи за български произход имат кандидатите за гражданство от Северна Македония.

Антоанета Цонева, която на 24 май бе на посещение в сръбския град Димитровград (Цариброд), изрази възмущението си, че българка, преводачка от български на сръбски, която по думите ѝ е по-българка от много българи, вече 5 години чака за българско гражданство. И е категорична, че работата по преписките трябва съществено да се ускори.

157 нарушения за българско гражданство са пратени на прокурор

157 нарушения на процедурите по предоставяне на българско гражданство са пратени в прокуратурата. Един от случаите касае измами за цяло семейство, съобщи пред парламентарната комисия главният секретар на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Димитър Костов.

Нарушенията са от времето на бившето ръководство на ведомството, когато то бе държавна агенция.

Костов обаче заяви, че и сега служителите на изпълнителната агенция, която е вече под шапката на министерството на външните работи, нямат компетентността и капацитета да установят дали даден документ е подправен. Новото ръководство на ведомството, което управлява от декември миналата година, праща на следствие и нови случаи, но има и залежали преписки още от 2000 г.

България е спечелила дело за имот в Чехия

Постоянният секретар на министерството на външните работи Иван Кондов обяви, че България е спечелила многогодишно дело за имот на българската държава в Чехия, който се ползва от “Българска православна общност в Чешката република”. Тя претендира да бъде основната организация на българите в Чехия, а след 1990 г. има 17 български организации, но не са допуснати да ползват сградата, каза Кондов.

След като през 2015 г. България завежда дело за сградата, което преминава и бива връщано на различни съдебни инстанции, накрая решението е “Българска православна общност в Чешката република” да напусне сградата до 27 май.

“Надявам се да не се стигне до принудително извеждане”, каза висшият служител на МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-85

2

офф бее

25.05 2022 в 22:47

Четене с разбиране в кой клас беше...?

"Нарушенията са от времето на бившето ръководство на ведомството, когато то бе държавна агенция."

Искаш ли да ти го нарисувам?