104 хил. лева глоба за пенсионния фонд на "Алианц"

OFFNews 14 юли 2015 в 13:28 3922 1

На пенсионно-осигурителното дружество на "Алианц" ще бъде наложена имуществена санкция в размер на 104 240 лева. Това реши Върховният административен съд, който потвърди с окончателно решение санкция, наложена от Комисията за защита на конкуренцията.

Нарушението на "ПОД Алианц България" е от 2011 г. и се състои в привличане на клиенти на конкурентния пенсионен фонд "Ай Ен Джи ПОД" АД в нарушение на закона.

"На практика "ПОД Алианц България" АД е организирало облекчена процедура в нарушение на нормативните изисквания за прехвърляне на средства между фондовете чрез извършване на неприсъствени заверки на заявления на осигурени лица за промяна на участието и прехвърляне на средства, което влиза в противоречие с добросъвестната търговска практика. Чрез това свое пазарно поведение "ПОД Алианц България" АД по нелоялен начин е постигнало целения резултат – привличане на вече натрупани средства към себе си, като са прекратени договори на осигурени лица с конкурентното дружество "Ай Ен Джи ПОД" АД", допълват от Комисията.

Това, и според Комисията, и според Съда, представлява недобросъвестна търговска практика.

Доказано е, че това е ставало със съдействието на осигурителни посредници, които са действали от името и за сметка на дружеството, като са посещавали потенциалните клиенти в домовете им, разяснявали са им предимствата на прехвърлянето на партидите им към "ПОД Алианц България" АД, помагали са им да попълват заявленията, а в някои случаи и осигурителните договори, хората само са подписвали формулярите. Посредниците са ги вземали и предавали за незаконни неприсъствени нотариални заверки с цел прехвърляне на средствата на осигурените лица от конкурентното дружество "Ай Ен Джи ПОД" АД към своите фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!