10% от българките са на мнение, че жената трябва да се подчинява на мъжа

Георги Савчев Последна промяна на 21 юни 2017 в 19:50 14198 5

Снимка Изследователски център "Тренд"

35% от българите и 10% от българките са съгласни с твърдението, че жената трябва да се подчинява на мъжа, показват данните от национално представително проучване на изследователски център "Тренд".

Сондажът е по поръчка на Либералния институт за политически анализи (ЛИПА) и е финансиран от ЮНЕСКО. Той е осъществен в периода 2 - 8 февруари 2017 г. сред 1002 пълнолетни респонденти. Темата на проучването е свързана с "Половите стереотипи спрямо участието на жени в политиката в България".

25% от българките и 50% от българите са на мнение, че "работата на жената е да гледа децата". С твърдението "мъжете са по-добри професионалисти от жените" са съгласни 65% от мъжете у нас и 26% от жените.

Общо 52% от респондентите са съгласни с твърдението, че "жените разчитат повече на външния си вид в кариерата".

25% от респондентите са на мнение, че политиката е мъжка професия, а 1% - женска професия. 58% обаче смятат, че е добре в политиката да има повече жени.

45% е делът на съгласните с твърдението „нормално е управленските позиции да се заемат от мъже“, докато 48% не го споделят. С увеличаване на възрастта намалява делът на хората, които не споделят това разбиране.

Висшите държавни постове, които българите и българките предпочитат да бъдат заети от мъже, са президент (57%), министър на вътрешните работи (68%), министър на външните работи (54%) и министър на отбраната (81%).

По отношение на твърдението, че „жените нямат необходимите качества, за да бъдат политици“ доминиращото мнение, че това не е така. 75% не са съгласни с това твърдение, но 18% го подкрепят. 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, което означава, че 990 000 хил. души смятат, че жените нямат необходимите качества да бъдат политици.

По отношение на твърдението „жените в политиката са подценявани най-вече, защото са жени“ 52% от респондентите са съгласни с него, а 39% не са. Тук впечатление прави населеното място - в малките населени места в по-големи дялове са съгласни с това твърдение за разлика от живеещите в столицата и в областните градове, които са по-скоро на обратното мнение, отбелязват социолозите от изследователски център "Тренд".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

1

kibrito

21.06 2017 в 20:13

10% от българите или от българските граждани? Това е горе - долу процентът на мюсюлманите в България, което е разбираемо за тяхната религия, въпреки че и между тях има голям брой съвременни мислещи хора. Тези 10% процента явно живеят в най-дибрият случай в 19 век и не са разбрали че светът се е променя