Quantcast

10 ноември и след това в 10 кадъра (галерия)

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2020 в 15:36 1648 0

1/1

Снимка Александър Николов

31 години след 10 ноември 1989-а фотографът Александър Николов връща лентата на историята към началото на промените в България.

В изложбата си "10 ноември и след това" той събира свои документални кадри от първите митинги във Варна, запечатали атмосферата на бурното време, ентусиазма и надеждата на хората.

Спомените ми от това време са ярки. Това, което се случи, не беше очаквано за масата от хората. Започнаха импровизираните митинги и аз като фотограф бях провокиран да уловя моментите. В началото, като вдигнеш фотоапарата, много хора си криеха лицата, после се промениха, станаха други – заредени с енергия и радост, разказва Александър Николов.

Всеки фотограф си има свое усещане за събитието, моето усещане е в тези кадри. Заедно с приятели бях в екипа на д-р Чирков и бях ангажиран отвътре в работата на СДС, имаше и други мои колеги, които присъстваха, снимахме много, запечатвахме атмосферата на времето. И това продължи и на първите успешни избори. Помня, че след тях всички бяха пияни от радост. Христо Кирчев обяви: „Зона Варна, свободна от комунизъм“, а ние вярвахме, че до 5 години всичко лошо ще свърши. Но ето че хората и сега протестират навън. Сега знаем, че събитията са били режисирани, знаем, че беше фарс, но ние участвахме с много искреност и надежда, казва още Николов.

Изложбата "10 ноември и след това" може да бъде видяна от 17 ноември в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !