10 млн. струва ислямът у нас, Главното мюфтийство не знае колко бг имами са завършили в чужбина

OFFNews 22 октомври 2017 в 10:24 4989 1

„За цялостната поддръжка на ислямското вероизповедание у нас са необходими 10 милиона лева годишно”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по телевизия "Нова" главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик.

Той гостува в предаването, за да коментира предлаганите законопроекти в сферата на вероизповеданията и в частност борбата с радикалния ислям. Според патриотите чрез чуждестранно финансиране, най-вече от страна на Турция, се прокарва радикален ислям в страната.

Законопроектите предвиждат дипломите на чуждите духовници от различни конфесии да бъдат признавани от Министерството на образованието и Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Обмисля се още да се забрани на чужди граждани да са начело на вероизповеданията у нас и да се финансират от чужбина.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че предлага още имамите да се обучават в България във факултет към Софийския университет или във Висш мюсюлмански съвет.

Според Фаик държавата не дава достатъчно пари за вероизповеданията, което налага нуждата от чуждестранно финансиране. Ако пък държавата реши да финансира исляма у нас, ще трябва да заделя 10 милиона годишно - за заплати, поддръжка на духовни училища и други.

„Не сме позволили да се прокара радикален ислям и Главното мюфтийство е една превенция за това”, увери Фаик. Според него изказванията на Патриотите „сеят раздор и омраза в обществото”.

"Езикът на Каракачанов сее омраза и разделение в обществото, той наистина и некомпетентен, трябва да се смени съветниците по религиозните въпроси. Той не е вещо лице в тази сфера", категоричен е Фаик.

По данни огласени от него, съгласно договор от 1998 г. между България и Турция в страната ни периодично идват имаме от Турция, но техният брой не надвишава 10, "на фона на 400 чужди проповедници", каза Фаик, "те проповядват традиционния и познат ислям”.

"Нямаме точа бройка за това колко от българските имами са завършили в чужбина. В Главното мюфтийство се представя диплома, когато те ще работят в там", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови