10 българи ще бъдат репатрирани днес с полет от Йоханесбург

OFFNews 30 ноември 2021 в 10:31 1810 0

Снимка МВнР

Специален полет на авиокомпанията ТАРОМ за репатриране на румънските граждани, блокирани в Южна Африка заради анулирането на полетите от ЕС след установяването на варианта Омикрон на коронавируса, излетя рано тази сутрин от Йоханесбург, съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА. На борда има и българи.

"Специалният полет, организиран по инициатива на правителството на Румъния за репатриране на временно блокираните в Южна Африка румънски граждани, излетя от Йоханесбург в 03.45 часа (местно и румънско време) и се очаква да кацне в Букурещ около 15.30 часа", се посочва в съобщение на министерството на външните работи.

Списъкът на пътниците включва 70 души, от които 46 румънски граждани (включително спортна делегация от град Бая Маре), 18 европейски граждани (десет българи, четирима испанци, трима поляци и един унгарец) и шестима граждани на трети страни (четирима грузинци, един австралиец и един новозеландец, които са част от екипа спортисти от Бая Маре и имат местожителство в Румъния), отбелязва министерството.

Други седем румънски граждани, които се намират в Кейптаун, не са могли да се качат на полета, тъй като не са успели да се придвижат своевременнно до Йоханесбург или не са направили навреме необходимите PCR тестове. Представителите на посолството на Румъния в Претория остават в контакт с тях и ще продължат усилията за намиране на начин за осигуряване на друг транспорт до Румъния в скоро време, се посочва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови