Заради птичи грип ограничават посещенията в резервата „Сребърна”

OFFNews 09 април 2015 в 18:05 2392 0

Заради случаите на птичи грип посещенията в резервата „Сребърна” се ограничават със заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе инж. Лилия Атанасова.

Ограничението се налага, защото през миналия месец в резервата бяха намерени мъртви къдроглави пеликани, в чиито проби беше открит опасния щам H5N1.

Забраняват се посещенията в защитената местност „Пеликаните” - бившата буферна зона на резервата, прилежащите територии, ползването на туристическата инфраструктура и извършването на любителски риболов.

Охраната на резервата е предупредила служителите на музея също да информират посетителите да не предприемат разходки. За спазване на ограничителните заповеди ще следи охраната на "Сребърна". Срещу нарушителите ще бъдат прилагани административно-наказателни разпоредби.

В момента обстановката в резервата е спокойна. В колонията на къдроглавия пеликан гнездят 45 двойки. Все още е трудно да се определи броят на новоизлюпените птици. Нивото на водата при голямо водно огледало е 310 см, а при захранващия канал е 230 см, но се покачва с нивото на водите на река Дунав.

В началото на април на територията на Румъния бяха открити 108 къдроглави пеликана, починали от птичи грип. Според експертите става дума за един и същи миграционен поток с пеликаните, които бяха открити мъртви в резервата Сребърна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови