Задържаха 700 имигранти в Турция край българската граница

OFFNews 11 септември 2015 в 10:29 3668 1

Задържаха 700 имигранти в Турция край българската граница

Снимка БГНЕС

Турската полиция е задържала над 700 имигранти в провинция Одрин, край границата с България, в рамките на един ден, съобщава БГНЕС, като се позовава Анадолската агенция.

Това е значително увеличаване на броя на желаещите да преминат границата в сравнение с обичайните задържани 100-150 имигранти за ден.

„Обикновено 100-150 бежанци се задържат на ден в Одрин. Но в сряда ние прихванахме рекорден брой от 712 души, които са се опитали да пресекат границата, след като са научили, че някои европейски държави са се съгласили да приемат бежанци“, каза Дурсен Али Сахин, губернатор на провинцията.

По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова държавите членки от ЕС да предприемат действия за справяне с бежанската вълна и да приемат квотната система за разпределение на 160 000 души на територията на съюза. „Чух, че тази вълна от имиграция ще продължи да става по-голяма. Ако оставим нещата да излязат от контрол, броят може да достигне до 400 000. По тази причина... ние започнахме 24-часови проверки на границата“, каза още Сахин, който има предвид пропусквателния пункт Капъкуле между Турция и България.

В Турция в момента има около 1,9 млн. бежанци от Сирия. Досега Анкара е похарчила 5,6 млрд. долара за бежанците от април 2011 г. насам. В същото време досегашните най-популярни маршрути на имигрантите за достигане до Западна Европа стават все по-труднодостъпни.

Македонският външен министър Никола Попоски обяви вчера в интервю за унгарския вестник „Фигело“, че не е изключено страната също да издигне ограда по границата си с Гърция, откъдето идва и най-големият поток от имигранти. Унгария, която също отбелязва рекорден брой бежанци, влизащи в страната основно през Сърбия, също продължава с мерките за справяне с наплива от хора. След като по-рано Будапеща издигна ограда по границата си със Сърбия, сега правителството обяви, че в скоро време може да бъде обявено и извънредно положение. То може да стане факт на 15 септември като тогава в сила влизат и новите мерки за затягане на граничния контрол. Ако обаче бъде приета идеята за извънредно положение, охраната на границите ще бъде поверена на армията, а нелегалното преминаване ще се разглежда вече не като провинение, а като криминално престъпление, което се наказва с дълги години затвор. Армията в страната вече започна провеждането на учения, чиято цел е тренировки за справяне с бежанския наплив.

България, която също се намира на пътя на бежанската вълна, досега беше относително пощадена от рекордния наплив, който в региона засегна значително Македония, Гърция и Сърбия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови