Новите такси за обучение на студенти: От 115 лева до 8000 евро

Александра Маркарян 05 април 2014 в 16:24 41546 4

Студент в библиотека

Снимка Flickr

От 115 лева до 8000 евро ще варират годишните такси за обучение в университетите през 2014/2015 година. Големите университети запазват непроменени таксите си за кандидатстване и обучение, във всички варненски ВУЗ-ове има увеличение на таксите, едно-две висши училища свиват леко някои от таксите си.

Новите такси са публикувани в проект на постановление на Министерския съвет, качен на сайта на Министерството на образованието и науката.

Новите такси ще са в сила за студентите, които ще бъдат приети за учебната 2014/2015 г.

Най-ниски (115 лв.) остават таксите за бакалаврите и магистрите (приети по държавна поръчка) в задочна форма на обучение в Софийския университет по специалностите педагогика, туризъм, администрация и управление, икономика. Редовните студенти ще плащат по 340 лева на година, както досега.

СУ не предлага промени в таксите си спрямо миналата година. Те ще варират между 115 и 925 лева, колкото ще плащат студентите по медицина и фармация. Чуждестранните студенти ще учат в Алма матер срещу 2750 и 5500 евро, а чуждестранните докторанти и специализанти - срещу 3300 (за задочниците) до 6500 евро.

Таксата за явяване на кандидатстудентски изпит в СУ остава по 30 лева за всеки изпит. За класиране с оценки от матурите също се плаща 30 лева.

Техническият университет в София увеличава таксата за явяване на изпит. Първият ще се плаща по 30 лева, както досега, а всеки следващ - по 25 лева, вместо по 20.

УНСС не предвижда промени във финансовите си условия. Явяването на първи изпит ще струва 50 лева, а на всеки следващ - 20. Таксите ще варират между 462 и 670 лева за студенти от България и останалите страни в ЕС. Докторантите ще дължат между 924 и 1478 лева за година обучение.

Чуждите студенти ще учат в УНСС срещу 2500 - 4000 евро.

Медицинският университет в София запазва миналогодишните си такси и за кандидатстване, и за обучение.

Първият изпит ще струва 60 лева, а вторият - 30. В МУ-София няма прием с оценки от матура.

Таксите за обучение са 900 лева годишно за трите основни магистърски специалности: медицина, фармация и дентална медицина (за българи и граждани на други страни от ЕС). 900 лева годишно ще плащат и докторантите в редовна форма на обучение, наполовина ще е таксата за задочниците.

МУ-София предлага и най-скъпото обучение за студенти в България. 8000 евро годишна такса ще плащат чуждестранните студенти по медицина, дентална медицина и фармация, които учат на английски език.

Пловдивският университет не предвижда промени в таксите за кандидатстване и обучение. Кандидатите ще плащат 30 лева за първи изпит и по 20 за всеки следващ. Студентите бакалаври и магистри ще учат срещу 340-660 лева, а докторантите ще плащат между 560 и 860 лева на година.

Година обучение за чуждите студенти и докторанти ще варира между 2000 и 4000 евро.

Почти във всички варненски университети ще има леко увеличение на таксите. В Медицински университет - Варна, където ректор беше проф. Анелия Клисарова, преди да стане министър на образованието, се увеличават таксите за кандидатстване. За първи изпит ще се плащат по 60 лева, а не 45, а за втори - по 30, а не по 25. Същите ще са таксите и за кандидат-докторантите, които до миналата година също плащаха 45 и 25 лева.

Таксите за обучение се запазват, с изключение на тези за задочните докторанти по медицина и дентална медицина, които вече няма да плащат по 700 лева, а по 350.

В МУ-Варна вече ще има докторантури по психология и администрация и управление, където таксите ще са 700 лева за редовно обучение и 350 лева за задочно.

Увеличават се таксите за обучение в Техническия университет във Варна, където за задочниците бакалаври, за магистрите и докторантите те се вдигат с 50 до 100 лева.

Варненското Висше военноморско училище "Н.Й. Вапцаров" също увеличава таксите си - с 40 лева за студентите, които учат за бакалавърска степен на английски език.

Увеличение на таксите има още в Шуменския университет, в Националната музикална академия "Панчо Владигеров", в Колежа по пощи и далекосъобщения, във Военната академия "Г.С. Раковски".

Проектът на постановление трябва да бъде утвърден от Министерския съвет, преди да влезе в сила.Становища по него могат да бъдат изпращани до образователното министерство, което е неговият вносител, до 18 април.

Проекта на постановление на МС вижте Виж още за:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Общество