Бойната техника и оръжието на армията са в критично състояние

OFFNews 26 март 2014 в 15:24 3757 2

Снимка: Боян Георгиев

Положението с въоръжението и бойната техника на армията е критично. 

Това става ясно от Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2013 г., който беше приет днес от правителството. 

В него се посочва, че въпреки системния финансов недостиг въоръжените сили са в състояние да изпълняват задълженията си, но положението с въоръжението и бойната техника е критично. През второто полугодие са предприети спешни действия, които доведоха до прекъсване на тенденцията за постепенна ерозия на отбранителните способности и създадоха условия за тяхното поддържане и развитие в перспектива, става ясно от документа, изготвен от администрацията на военния министър.

За да спестят средства и да изпълняват нормално функциите си, военните били принудени да отложат или отменят планирани мисии и задачи за 2014 година. 

"В резултат на това бяха запазени около 800 длъжности, отменена беше реорганизацията на бригада „Специални сили” в полк, запазена беше авиобазата в Безмер и се пристъпи към възстановяване на закритото през 2012 г. формирование във Враца. Продължи формирането и подготовката на батальонните бойни групи и плановото им сертифициране, като през 2013 г. бяха сертифицирани две. Бойната подготовка се запази като водещ приоритет на отбранителната политика при повишаване на реално проведените учения спрямо 2012 г. и в трите вида въоръжени сили", е записано в доклада.

През 2014 г. предстои провеждането на преглед на структурата на въоръжените сили, в резултат на който ще бъдат внесени изменения в законодателството. До края на годината ще се осъществи поетапното изтегляне от Афганистан на военнослужещите ни, като се подготвя българското участие в невоенна мисия на НАТО „Решителна подкрепа” за обучение от 2015 г. на местните сили за сигурност.

Военният министър Виж още за:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови

Още от Общество

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!