Отнеха първо световно първенство от Русия заради допинга

Георги Савчев 14 декември 2016 в 09:55 9985 1

Световното първенство по бобслей и скелетон през 2017 година няма да се проведе в Сочи, съобщиха от Международната федерация по бобслей и скелетон.

Шампионатът трябваше да се проведе от 13 до 26 февруари, но заради разкритията за масова употреба на допинг от руски спортисти под държавен контрол, от федерацията решиха да отнемат домакинството.

В последните месеци имаше и много изявления от страна на други отбори, които заплашваха с бойкот шампионата в Сочи. Засега няма яснота къде ще се проведе шампионатът.

Латвиецът Мартинс Дукурс, четирикратен световен шампион в скелетона и двукратен олимпийски вицешампион, остана доволен от решението. Той обяви още през лятото, че няма да участва в състезание, в което не всички са поставени при равни условия.

"Това е най-доброто за момента. Не може да се прави световно първенство в Русия на фона на призивите на МОК в страната да не се провеждат международни състезания. Готови сме да се състезаваме на всяко друго място. В Русия няма защо да се сърдят за похарчените средства, защото имаше индикации още лятото, че подобен ход предстои", коментира Дукурс.

В Русия приеха с тревога новината и се питат дали това ще остане последното отнето състезание от страната в зимните спортове. По принцип в Русия има предвидени стартове за Световната купа по биатлон, ски бягане, кънки, фрийстайл, сноуборд, фигурно пързаляне.

Всички са в трескаво очакване какво ще решат съответните федерации, тъй като всяка взема самостоятелно решение, но прецедентът вече е факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови