Фуркад отново отвя конкуренцията в биатлона

OFFNEWS 07 януари 2017 в 13:47 2316 0

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад записа поредна победа в кариерата си, като го стори по изумителен начин.

Французинът така се беше откъснал от преследвачите си в старта от преследването за Световната купа в Оберхоф, че направи шоу за зрителите и пресече финалната линия с гръб. Фуркад завърши за 36:45.7 минути, като пропусна само една от 20-те мишени. Втори, на 1,09 минути зад Фуркад в Оберхоф завърши германецът Арнд Пайфер с три грешки, а най-голямата битка беше за третото място, което спечели италианеца Доминик Виндиш буквално метър преди финала, като изпревари шведа Свендсен. Виндиш направи пет пропуска.

Така Фуркад взе реванш за представянето си в спринта в петък, в който остана едва осми, което е доста нетипична позиция за дебютиралия в стартовете за Световната купа през 2008 година французин.

Фуркад тръгна с 51 секунди след австриеца Юлиан Еберхард и започна постепенно да догонва лидерите в състезанието. Той излезе пети след първата безгрешна за него стрелба от позиция легнал. Грешка във втората обаче го прати на осмата позиция, но само на 23 секунди зад групата на лидерите.

Той успя да ги застигне и в третата стрелба влезе едновременно с тях на огневия рубеж. Нова безгрешна стрелба и той вече излезе като лидер, като имаше аванс от 36,8 секунди пред германеца Пайфер.

Нова безгрешна стрелба независимо от вятъра и ниските температури позволи на Фуркад да увеличи отново аванса си и да финишира с повече от минута пред съперниците, което обяснява артистичната му изява на финала. Това беше осма победа през сезона за Фуркад, който е убедителен лидер във временното класиране за Световната купа с актив от 562 точки. Втори върви руснакът Антон Шипулин с 352.

Владимир Илиев се представи добре, като финишира 17-и със 7 грешки в стрелбата и изоставане от 2:30.4 минути.
Другият български представител в преследването Димитър Герджиков е 38-и (4 грешки/на 4:50.9 минути след Фуркад).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови