Борец срещу допинга защити Йохауг

OFFNews 14 февруари 2017 в 13:11 2576 1

Легендарният норвежки борец срещу допинга професор Ингард Лерейм защити сънародниците си, които са обвинявани в системна употреба на забранени вещества най-вече от съседите от Швеция.

Според него случаите в двете страни са приблизително еднакви на брой, но в Норвегия никога не се е водила такава агресивна кампания срещу съседите.

Последният нашумял случай е с Тереза Йохауг, която беше наказана за 13 месеца, след като даде положителна допинг проба за анаболния стероид клостебол.

Йохауг обясни наличието на веществото с балсам за устни, който й е бил даден от лекаря на отбора Фредрик Бендиксен, който беше уволнен заради пропуска си да прочете внимателно опаковката.

Въпреки всичко от норвежката антидопингова агенция й наложиха суровата санкция.

"В Норвегия, Швеция и Финландия се работи много в областта на ски бягането и затова се вадят винаги много елитни състезатели.

Чета шведския "Експресен" и финландския "Илта Саномат" и смятам, че прекаляват с обвиненията. Швеция има не един хванат с допинг, а във Финландия положението е още по-депресиращо. Все пак шведите направиха много в борбата с допинга и ние се учим от тях", коментира видният медик.

През кариерата си той е работил за световната антидопингова агенция, а името му нашумя на световното през 2001 година в Лахти, когато с допинг бяха хванати шестима финландски ски бегачи, две рускини, както и състезаващият се за Испания германец Йохан Мюлег.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови