Здравната каса опитва да намали с 30% разходите за онколекарства

OFFNews 17 август 2016 в 14:25 3410 0

Здравната каса се опитва да намали с около 30% разходите за онколекарства за август и септември, съобщи БНР, позовавайки се на свой източник. 

Причината е в завишени разходи за медикаменти за химиотерапия в сравнение с миналата година.

Касата имала намерение да заплати с 30% по-малко от отчетеното за август и септември, въпреки че лечението на онкоболните би трябвало да се заплаща изцяло.

Заради това подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева е наредила на районните каси да направят строги проверки в онкологичните отделения, допълва БНР, като уточнява, че разполага с писмото на Кръстева до районните каси.

Разходите за онколекарства са скочили с около 10% в сравнение с миналата година, става ясно от стенограма на заседанието на Надзорния съвет на Касата от края на юли.

Според членовете на Надзорния съвет една от причините за увеличението на разходите е изписване на пациенти много по-големи дози лекарства от тези, които им се полагат.

Поради тази причина контрольорите са инструктирани не само да следят дали един пациент наистина се лекува в дадената болница, но и да преценяват дали изписаната терапевтична схема отговаря на неговата диагноза, състояние и тегло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови