Здравната каса няма да плати новите клинични пътеки за 2014 г.

Вероника Шербанова 23 януари 2014 в 12:57 1343 0

Здравната каса няма да плати новите клинични пътеки за 2014 г.
Здравната каса няма да плати новите клинични пътеки за 2014 г.

Здравната каса няма да плати новите клинични пътеки и процедури, заложени за 2014 г. Това стана ясно на днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Няма да бъдат заплатени пътеките за радиохирургия, тези за лечение на заболявания в областта на детско-юношеската гинекология, за хорургичното лечение на деца до 1 година с вродени аномалии, процедурите за диагностика на бременността, както и клиничната пътека за наблюдение на пациентите с нервно-мускулни заболявания.

През тази година ще бъдат заплатени само клиничната пътека за лечение на муковисцидоза и процедурата за диспансерно наблюдение на муковисцидоза, стана ясно след заседанието на Надзора на Касата.

Останалите пътеки първо ще трябва да бъдат остойностени и след това, ако се установи, че няма достатъчно финансиране за тях, заплащането им ще бъде отложено до 2015 г., посочи председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансите Людмила Петкова.

Няма как да подкрепим това решение, заяви пред Дарик представителят на пациентските организации в Надзора Иван Димитров, като допълни, че ще поиска спешна среща със здравния министър Таня Андреева, за да поиска по-бързото остойностяване на клиничните пътеки.

Не можем да подкрепим забавяне дори и с един ден, тъй като това е несериозно спрямо пациентите, тъй като това е една надежда за тях, коментира Димитров.

Според прогнозните разходи през януари Здравната каса ще заплати на болниците 116 млн. лева, като към тях са добавени 5% от оперативния резерв на НЗОК – близо 14 млн. лева. За сравнение миналата година през януари са заплатени 130 млн. лева при прогнозни разходи от 119 млн. лева, обясни Людмила Петкова.

Всеки месец ще се извършва контрол на разходването на средствата в лечебните заведения и изплащането на средствата от страна на НЗОК ще се гласува от Надзорния съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови