Всеки втори хипертоник у нас е с лош контрол на кръвното

Българите с високо кръвно пият, пушат и имат наднормено тегло

OFFNews 31 януари 2020 в 13:30 1401 0

Всеки втори българин с лекувана хипертония е с лош контрол на кръвното си налагане, това сочат резултатите от глобално проучване, осъществено от Международното дружество по хипертония през 2019, в което страната ни се включва за първи път.

Данните бяха съобщени от проф. Арман Постаджиян, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“, по време на научния конгрес „Артериале 2020“, който се провежда в столицата. Събитието е организирано от Българската лига по хипертония.

Проучването „May measurement month” е обхванало 21 области в страната, с участието на 160 медицински специалисти, в 150 пункта. Изследвани са били 3678 души на средна възраст 58,8 години. Над 70% от участниците в скрининга са се оказали с хипертония. Това означава, че или са били на терапия за високо кръвно, или в момента на измерване стойностите на кръвното им налягане са били 140/90 mmHg.

671 са новодиагностицираните хипертоници, които не са предполагали, че имат високо кръвно. 73,77% от прегледаните са били наясно, че имат хипертония. От установените 997 души с високо кръвно налягане, които са на терапия, едва всеки втори (48%) е с добър контрол на артериалното налягане. След включване на данните измерени по време на скрининга този процент е намалял до 35,57%. В същото време българите с високо кръвно, които се лекуват, са повече от средното за света – 74,08% срещу 55,3% в световен мащаб.

Една от основните причини за тези диспропорции е нездравословният начин на живот, който водят българите, смятат специалистите.

20,3 е процентът на пушачите, 30,7 на консумиращите алкохол поне веднъж седмично при преминалите скрининг по време на кампанията, казва проф. Постаджиян. Тези стойности са значително по-високи от средните за Европа. Друг фактор е наднорменото тегло. Хората с наднормено тегло у нас са 38% срещу 28,6% средно за света, а със затлъстяване – 23% срещу 11,5%.

Негативна тенденция е, че картината е същата и при по-младото поколение. „Ако извадим процентът на хората между 40 и 50 г., които са с наднормено тегло, пушат и пият, резултатите ще са дори още по-лоши“, казва специалистът.

Какви рискове за здравето носи неконтролираната хипертония:

Според проф. Постаджиян артериалната хипертония е най-разпространеният контролируем рисков фактор, който отключва инфаркт и инсулт.

28% от бъбречните заболявания протичат на фона на артериална хипертония, казва проф. Борис Богов от Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Александровска“. 38% от страдащите от нефрологични болести са диабетици. 2/3 от хроничните бъбречни заболявания се причиняват от диабета и хипертонията, отчита специалистът.

Изключения не правят и когнитивните нарушения. По думите на проф. Трайков, ръководител на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска" добрият контрол на кръвното налягане снижава риска от поява на Болест на Алцхаймер с 44%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!