ВАС отмени окончателно идеята да се измерва удовлетвореността на пациентите

OFFNews 23 февруари 2017 в 15:42 3066 1

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно наредбата, според която Здравната каса трябваше да измерва удовлетвореността на пациентите. 

Наредбата беше приета през декември 2015 г. и предвиждаше около 70 000 пациенти да бъдат интервюирани по телефона всяка година, за да се измери тяхната удовлетвореност от получените от тях медицински услуги, заплащани от НЗОК. 

Идеята беше лечението на пациентите да се оценява на базата на състоянието на медицинската документация, качеството на оказаната медицинска помощ, дейностите по лечението и това дали пациентът е плащал допълнително. 

Основният мотив, с който ВАС отменя наредбата е, че липсва финансова обосновка - не е ясно от кое перо в бюджета на Касата ще се вземат парите за предвидените социологически проучвания. 

Според ВАС в документа е записано, че НЗОК ежегодно ще възлага на изпълнител с доказан опит по предоставяне на услуги по проучване и анализ на общественото мнение да извърши проучването. Тази дейност има определени финансови измерения, които налагат финансова обосновка на очакваните разходи за изпълнението на записаното в наредбата, каквато обаче няма. 

"Това обаче не е извършено, независимо че е общоизвестно затрудненото финансово състояние на НЗОК. Не е ясно какви са предвидените ограничения и мерките относно оптимизиране на разходите, дали е възможно и от кои разходни пера в бюджета на НЗОК биха могли да се отделят такива средства, които с оглед на значителния обем на проучванията, предвидени в методиката, с висока степен на вероятност ще са в значителни размери", се казва в мотивите на ВАС.

Това е поредната част от здравната реформа, предприета от бившия ресорен министър Петър Москов, която съдът отменя. На 16 март се очаква и окончателното решение на ВАС по въпроса с въвеждането на регистрирането с пръстов идентификатор в болниците. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови