Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

ВАС окончателно отмени регистрацията с пръстов отпечатък в болниците

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 март 2017 в 15:4128784

Върховният административен съд окончателно отмени регистрацията с пръстов отпечатък в болниците, съобщи Дарик. 

Регистрацията с пръстов идентификатор в лечебните заведения беше въведена от бившия здравен министър Петър Москов. 

Пръстовият идентификатор бе атакуван в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Федерация „Български пациентски форум” и Сдружението на частните болници.

Съдът спря действието на наредбата, въвеждаща регистрацията с пръстов идентификатор в болниците, през ноември. Тогава министерството обжалва решението, но наредбата остана в сила, докато не бъде взето окончателно решение. 

Взетото сега решение не подлежи на обжалване. 

Решението трябва да бъде обнародвано до дни. Тогава ще станат ясни и мотивите на съда. 

Регистрацията с пръстов идентификатор в болниците беше въведена на 1 ноември миналата година, като Москов уверяваше, че само за първия месец след въвеждането на новата система са спестени 15 млн. лева.

Служебният здравен министър Илко Семерджиев обаче обяви, че въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците се е доказало като икономически несъобразно и трябва да бъде заменено с електронна здравна карта.

От Здравната каса признаха, че икономическият ефект от пръстовият идентификатор е нулев. Според управителя на НЗОК Глинка Комитов от пръстовата идентификация няма отрицателен ефект, но не се наблюдава и намаление в броя на хоспитализациите, каквато беше идеята на въвеждането на новата система - да се пребори източването на Касата чрез фалшиви хоспитализации.

За въвеждането на системата бяха платени около 400 000 лева, а болниците трябваше сами да си закупят четците, всеки на стойност 286 лева.
Alicante

Рейтинг : 1343

28.03 2017 в 23:20 4
+ 0
- 0
"Пепи белото да бъде публично ЕБАН."

Съгласен съм. И освен това - разследван, а парите, взети като комисионна от отровните ТУРСКИ ваксини да му бъдат взети. Говори се за 10 милиона. Колко деца са отровени с тях никой не се наема да изчисли, защото размера на ефектите ще стане ясен в бъдещето. Да ги застигне каквото заслужават в пълен мащаб и Пепи белото, и аверите му, а и ш*баните производители. Burn in hell, bastards!
neroni

Рейтинг : 3241

28.03 2017 в 16:12 3
+ 4
- 10
Пепи белото да бъде публично ЕБАН.
Denis Rizanov

Рейтинг : 21396

28.03 2017 в 16:05 2
+ 4
- 1
Пепи, Пепи-и-и-ииииии...
Пепи, къде си?
Тичай донеси студена бира, че пак ни вътреха!
samael

Рейтинг : 19240

28.03 2017 в 15:51 1
+ 4
- 1
Най-накрая нещо адекватно, след като онзи оцъклен далавераджия ни приравни с престъпниците.

МОСКОВ ДА СЕ РАЗСЛЕДВА, КОЛКО ПАРА КОМИСИОННА Е ВЗЕЛ ОТ ФИРМАТА ОСИГУРИЛА ОБОРУДВАНЕТО!!!
 
Още от : Здраве
28 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.