УМБАЛ ''Иван Рилски'' иска извинение от директора на РЗИ Благоевград

OFFNews 11 май 2020 в 16:22 2491 0

За незабавно извинение от страна на РЗИ-Благоевград и лично на нейния директор д-р Калоян Калоянов към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ настояват от лечебното заведение с отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов. Причината е в твърденията на д-р Калоянов, че коронавирус-инфекцията е пренесена в село Осина, община Сатовча, от болницата чрез жена, която се е лекувала там.

От лечебното заведение уточняват, че при приема пацентката е била тествана с бърз тест, който е бил отрицателен, и снимките от скенера ѝ не са показали данни за пневмония или изменения, които биха могли да се дължат на COVID-19, в белите дробове.

Жената е била изписана в стабилизирано състояние, без данни за вирусна инфекция.

В становището се изтъква също, че пациентката е починала без доказана коронавирусна инфекция, по думите на кмета на селото Славчо Хаджиев (изречени в негово интервю пред Нова телевизия).

От болница "Иван Рилски" питат защо РЗИ е допуснало разпространяването на заразата в с. Осина; защо, въпреки че РЗИ-Благоевград е разполагало с информация, че А. Л. е била в контакт със заразен с коронавирус пациент, тя не е тествана – нито тогава, нито впоследствие и защо не е била карантинирана? И защо въпреки многократното настояване на кмета селото не е изолирано.

"Бяха ли проучени всички възможни източници на заразата в селото или УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше „удобният отговор“?", питат още от болницата.

От самото начало на епидемията с COVID-19 в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се вземат всички необходими мерки. Всички пациенти се тестват с бърз тест за инфекцията и минават пред щателен преглед. Тези от тях, които покажат симптоми на вирусно заболяване или резултатът им от бързия тест буди съмнение, се тестват повторно и с PCR тест.

На територията на болницата функционира една от малкото акредитирани ПСР лаборатории в страната, което дава възможност при съмнение за болен от COVID-19 това бързо да се потвърди или отхвърли в рамките на четири часа. Благодарение на собствената PCR лаборатория, всяка седмица в лечебното заведение се извършва тестване на персонала. Целият екип на здравното заведение е снабден с необходимите предпазни средства, а на територията на болницата по няколко пъти на ден се извършва щателна дезинфекция, уточняват от здравното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови