Светът днес: Свързаха рядък синдром с риска от смърт при деца с Covid. 1000 души на опашка за безплатна храна в Женева

Рецесията може да е по-тежка от априлския ни сценарий, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева

OFFNews 09 май 2020 в 23:35 5452 2

Андрю Куомо

Три деца починаха в САЩ от рядък синдром, свързван с коронавируса днес, когато потвърдените случаи по света се увеличиха до 4 073 585 души, починалите - до 278 911, а възстановилите се от Covid-19 станаха 1 417 286. Докато в част от страните днес обявиха въвеждането на нови мерки (напр. 14-дневна задължителна карантина за всички пристигнали във Великобритания), а в други започва постепенното им облекчаване (Франция), за трети коронавирусната инфекция не съществува: Беларус изкара хиляди военни на парад за Деня на победата. Днес дойде и признание от Китай, че има слабости в здравната им система и пандемията ги е извадила на показ. Последното денонощие показа и все по-видимите икономически последствия: 1000 души се наредиха на опашка за безплатни продукти в Женева, Швейцария.

Днес коронавирусът засяга 212 страни и територии. Най-много новозаразени днес бяха регистрирани в САЩ (13 973 случая и 856 починали за денонощието), Русия (10 817 и 104 починали), Великобринания (3 896 нови регистрирани и 346 жертви за денонощието), Индия (3 113 и 116 починали) и Бразилия (2 778 новорегистрирани и 108 починали). Добри новини днес дойдоха от Испания, където денонощието е второто по най-малък брой починали от средата на март.

Към днешна дата общият брой на заразените е най-голям в САЩ - над 1.2 милиона души, Испания - над 222 хил., Италия - над 218 хил., Великобритания - над 216 хил., и Русия - над 198 хил.

Детска смърт

Три деца са починали в Ню Йорк от рядък възпалителен синдром, за който се смята, че е свързан с коронавируса, съобщи губернаторът Андрю Куомо на брифинга си в събота. В петък той съобщи за смъртта на петгодишно дете, свързана с коронавируса, със синдрома на токсичен шок и с болестта на Кавазаки. Губернаторът каза още, че болестта е отнела живота на най-малко три деца в щата. Той не уточни възрастта им, нито обстоятелствата, свързани със смъртта им, но каза, че нараства притеснението му, че синдромът е новопоявил се риск за децата.

1000 души чакаха на опашка за храна в един от най-богатите градове в света: Женева, за да получат безплатни пакети с продукти. Това е знак за опустошителното влияние на Covid-19 върху благосъстоянието на най-бедните хора в Швейцария, включително мигрантите без документи. Първите се подредиха още от 5 сутринта. Сред чакащите имаше и малко дете.

"В края на месеца джобовете ми са празнни. Трябва да платим сметките, застраховката, всичко" - казва Ингрид Берала, жителка на Женева от Никарагуа, която работи почасово, пише Ройтерс. За помощта тя казва: "Това е чудесно, защото тя съдържа храна за седмица, седмица облекчение... не знам за следващата седмица".

660 000 души са определени като бедни в страната с 8.6 милиона население по данни от 2018 г. на фондация "Каритас". В повечето случаи става дума за самотни родители, хора с ниска степен на образование, които не могат да намерят работа, след като са я загубили веднъж. Повече от 1.1 милион души са били в риск от бедност, което означава, че те получават под 60% от средния доход, който е 6 538 швейцарски франка за месец на пълно работно време през 2018 г. Сумата изглежда впечатляваща, но следва да се има предвид, че Женева е вторият най-скъп град в света след Цюрих.

Що се отнася до икономиката управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че икономическата рецесия може да бъде дори по-дълбока от първоначалните сценарии. През април МВФ излезе с прогноза за 3% свиване на световната икономика, което е най-големият спад след Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Продължаващата търговска война между САЩ и Китай може да застраши възстановяването от пандемията, предупреждава тя и призовава за незабавни мерки в областта на здравеопазването.

Също днес бе съобщено, че Великобритания въвежда 14-дневна карантина за всички пристигащи в страната, а транспортните власти прогнозираха "опустошителни последствия" от това върху авиационната индустрия и икономиката. Официалното съобщение се очаква от премиера Борис Джонсън утре. Предварителната информация сочи, че мярката ще е в сила до края на юни. През този период хората ще трябва да посочват на властите адрес, на който ще се самоизолират.

На този фон страни започнаха да облекчават рестрикциите. Сред тях е не само Франция. Израелското правителство обяви, че ще позволи груповите молитви, частичното отваряне на икономиката и магазините, но ще продължи да изисква носенето на маски на обществени места и ще глобява при липсата им.

Зад най-голямото число на новорегистрирани заразени днес, това в САЩ, и новия брой жертви стои още нещо. 1/3 от смъртните случаи в САЩ са в социални домове, показва нов анализ на New York Times. Властите все още не са обявили данните си за смъртните случаи в домовете, но данните на вестника показват, че най-малко 25 600 души в социални домове са починали от Covid-19. Докладът посочва още, че случаите в 7 500 социалните домове са 143 000.

Продължават да избухват протести срещу мерките и ограничаването на правата на различни места по света. В Афганистан бяха убити най-малко шест души (според някои източници, цитирани от "Гардиън" жертвите са 7) след сблъсък между протестиращи и полиция. Хората протестирали с твърдението, че хранителните помощи се разпределят нечестно по време на пандемията.

На фона на опасенията, че пандемията се използва от властите за ограничаване правата на хората и разширяване на правомощията им египетският президент направи точно това - увеличи правомощията си, позовавайки се на необходимост, произхождаща от пандемията. За целта Абдел Фатах Сиси одобри изменения в правилата за извънредното положение. Международна правозащитна група осъди действията. Новите правомощия на президента му позволяват да спира училищните часове и да затваря и унинерситетите, да карантинира всички, които се връщат в страната от чужбина. Той може да забранява публични и частни срещи, протести, тържества и други форми на събирания.

Днес дойде и признание от Китай, където възникна новия коронавирус, че коронавирусната пандемия е "голям тест", който е изложил слабости на китайската обществена здравна система. Признанието от директора на държавната здравна комисия Ли Бин идва след постоянни критики към първоначалната реакция на Китай на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3092

2

hristohh

10.05 2020 в 00:56

@XR4

Женева има 200 хил. души население. Но какво ли значение имат за един заядлив, злобен, вечнонедоволен трол фактите!

13214

1

XR4

10.05 2020 в 00:26

"...Глад в Европа - 1000 души извиха опашка за безплатна храна..."
Шок! БоНба! Ужас! Горещо! Само при нас! От 550млн население на ЕС и над 800млн население на Европа, хиляда циганина са се наредили на опашка за аванта...Глад, майка, ГЛАД!!! Йончев, ...