Спиране на системите при мозъчна смърт няма общо с донорството, обясни д-р Ненков

OFFNews 22 май 2017 в 08:00 5199 2

Спиране на системите при мозъчна смърт няма общо с донорството, обясни д-р Ненков

Спиране на системите при мозъчна смърт няма общо с донорството. Това обясни пред Нова тв зам.-министърът Мирослав Ненков. Той коментира репортаж на телевизията, от който става ясно, че той е лансирал идеята при пациенти с мозъчна смърт, чиито близки не са съгласни да дарят органите му, да се спират поддържащите системи. 

Според репортажа Ненков това е европейска практика и би увеличила донорите у нас два пъти. Предложението предизвика реакции от пациентските организации заради поставянето на такъв ултиматум. В писмо до медиите те определиха евентуалната промяна в закона като „изнудване на близките на пациентите, изпаднали в мозъчна смърт".

"Никога не съм казвал подобно нещо", обясни зам.-министърът. 

Д-р Ненков обясни, че идеята му е свързана с това да се спестят страдания за близките на такива пациенти, както и да се облекчи работата на медицинските екипи. По думите му става въпрос за изключително малко случаи. При тях има тежка процедура, като смъртта се констатира от комисия. След като бъде издаден документ за констатирана смърт, до 48 часа той се изпраща до общината за издаване на смъртен акт. 

"През това време системите продължават да поддържат пациента. Близките казват: "Изключете апарата", а колегите нямат право да направят това", обясни Ненков и допълни, че тази ситуация няма нищо общо с донорството и увеличаването на брой на донорите. 

Той поясни, че това е негова лична идея и тя не е свързана с ултиматум. По думите му става въпрос за правен вакуум за ситуации, които са специфични и са изключително малко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови