Специалисти препоръчват двойна ваксина против грип за децата до 8 години

OFFNews 20 октомври 2015 в 15:03 5437 3

Децата до 8-годишна възраст, които се ваксинират за първи път срещу грип, трябва да получат две дози в интервал от един месец.

Това обявиха имунолози от столични болници по повод предстоящия грипен сезон.

Малките деца, възрастните хора и хронично болните са в най-голям риск от заразяване с грип, затова за тях противогрипната ваксина е силно препоръчителна – за да се предпазят от вируса и да избегнат усложнения, ако се разболеят.

Най-ранната възраст, в която децата могат да бъдат ваксинирани, е 6 месеца, обясни началникът на Първо детско отделение към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров.

Много е важно децата да бъдат ваксинирани, защото техният имунитет е много по-слаб, те са като току-що излезли от производителя изделия. Нямат никакви антитела и заразяването става много по-лесно. По-лесно се стига и до усложнения, подчерта доц. Мангъров.

По думите на ендокринолога от Окръжна болница в София доц. Малина Петкова грипът става все по-опасен и за хората с хронични заболявания.

Затова според нея противогрипна ваксина трябва да си поставят хората с диабет. Тъй като заради високата кръвна захар се променя киселинността в организма, което води до по-слаб имунитет и съответно до по-голяма податливост на вирусите.

Доц. Петкова обясни, че при хората с диабет рискът от хоспитализация заради грип се увеличава шест пъти, по-висок е и рискът от сърдечно-съдови заболявания, а смъртността при тези пациенти е двойно по-голяма в сравнение с пациенти, които не страдат от диабет.

Според специалисти очакваме грипна епидемия през януари или февруари. Директорът на Инфекциозна болница проф. Татяна Червенякова уточни, че в момента в страната все още няма регистриран случай на грип. Циркулират обаче други видове вируси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!