СЗО търси връзка между COVID-19 и болестта на Кавазаки при децата

OFFNews 15 май 2020 в 21:54 3665 0

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че изследва възможна връзка между COVID-19 и болестта на Кавазаки, предаде Франс прес. Форма на заболяване, близко до болестта на Кавазаки, наскоро причини първия смъртен случай на дете във Франция.

"Първоначалните хипотези са, че този възпалителен синдром може да е свързан с COVID-19, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. - Призоваваме всички медици по света да работят заедно с властите и СЗО, за да бъдат бдителни и да опознаят по-добре въпросния синдром у децата. От съществено значение е спешно да се изучат характерните особености на синдрома, за да се открие причинно-следствена връзка и да се представят начини на лечение."

Болестта на Кавазаки за първи път е съобщена в английската медицинска литература през 1967 г. от японски педиатър име Tomisaku Kawasaki. Болестта е кръстена на него. Той открива група от деца с висока температура, обрив по кожата, конюнктивит (зачервяване на очите), зачервяване на гърлото и устата, подуване на ръцете и краката и увеличени лимфни възли в областта на шията. Няколко години по-късно, са докладвани сърдечни усложнения като аневризми на коронарните артерии.

Болест на Кавазаки представлява възпаление на стената на кръвоносните съдове, което може да прогресира към аневризми на всяка една от средните артерии в тялото, главно на коронарните артерии. Въпреки това по-голямата част от децата имат само остри симптоми без сърдечни усложнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови