СЗО спря тестове на лекарството, което Тръмп пие против COVID-19. Увеличавало смъртността

OFFNews 26 май 2020 в 11:33 5829 0

Световната здравна организация спря тестове на хидроксихлороквин (Hydroxychloroquine) - лекарството, което Доналд Тръмп рекламира и пие с цел превенция срещу COVID-19. Тестовете бяха провеждани, за да се установи дали медикаментът против малария, предписван и при артрит и лупус, действително е ефективен при лечение на коронавируса. Вместо да потвърдят тази хипотеза, учени установили, че той може да увеличи смъртността, съобщават Би Би Си и "Гардиън".

Проучването на ефекта от хидроксихлороквин и по-старата му версия - хлорохин е проведено на 6 континента сред 96 000 пациента, на 15 хил. от които е даван хидроксихлороквин – на част от тях в комбинация с антибиотици, на друга - самостоятелно. Не са правени клинични изпитвания.

Резултатите бяха публикувани миналата седмица в медицинското списание Lancet и те разкриват "отрезвяваща" картина, пише британският "Гардиън". Според тях лекарството увеличава смъртността сред пациентите с COVID-19 в болница, като увеличава риска от развитие на нарушения в сърдечния ритъм.

Смъртността в наблюдаваните групи е следната: третирани с хидроксихлороквин - 18%, третирани с хлорохин - 16.4%, контролна група - 9%. При хората, приемали хидроксихлороквин и хлорохин в комбинация с антибиотици процентът на смъртността е дори по-висок.

Учените са категорични: резултатите означават, че лекарството повече не трябва да бъде давано на пациенти с COVID-19, освен за клинични изпитвания. Изричното предупреждение идва на фона на препоръки от лекари към пациенти да го вземат, без да имат доказателства, че помага и въпреки че е известно, че може да причини аритмия.

Предупреждение, че лекарството не трябва да се дава на пациенти със сърдечносъдови заболявания отправи вчера и доц. д-р Георги Попов, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

"При пациенти със сърдечносъдови заболявания изобщо не бива да се прилага, при хора с очни заболявания също, защото може да предизвика отлепване на ретината, дори първият ни пациент приет на 11 март съобщи за подобен страничен ефект. Освен това според чуждия клиничен опит може да има увреждане на щитовидната жлеза, стомашно-чревни прояви. Изобщо не мислим за употребата на хидроксихлорохина при тежко болните пациенти", каза той.

На база резултатите от световното проучване в понеделник Световната здравна организация обяви спиране на тестовете в няколкото страни, където се провеждат, с мотива, че лекарството може да навреди на пациентите. Въпреки ясното ѝ указание Бразилия, която вече е втората най-засегната от пандемията страна в света с 376 669 случая, 23 522 от които са смъртни, обяви, че няма да се съобрази и няма да спре да препоръчва хидроксихлороквин и хлорохин срещу COVID-19. Президентът Жаир Болсонаро – също като американския си колега Доналд Тръмп – рекламира предполагаемите ползи от приема на лекарстото срещу вируса.

Междувременно СЗО предупреди, че страните по света може да преживеят „втори пик“ на зараза от коронавирус, ако ограниченията бъдат премахнати твърде скоро. Д-р Майк Райън съобщи на брифинг, че светът се намира „точно в средата на първата вълна“ и предупреди, че заболяването е в подем и страните трябва да бъдат внимателни, тъй като може да има нов скок по всяко време. Според него ще има няколко месеца за подготовка преди настъпването на втори пик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови